Muziek van nu met een geheugen
Van de hand van onze eindredacteur Henk verscheen op donderdag 23 januari een aangekleed programma in het Eindhovens Dagblad:
Het Tilburgse folkfestival in popcentrum 013 is van internationale klasse. Vanaf donderdagmiddag tot en met zondag biedt de vierde editie een brede kijk op Europese en Amerikaanse folk. Thema's dit keer: Italië en de stem. Voor het eerst is er ruim aandacht voor Amerikaanse rootsmuziek.
De Eindhovense singer-songwriter Ad van Meurs, die met The Watchman vanavond ook vertegenwoordigd is: "Tien jaar geleden kon country absoluut niet. Tegenwoordig is het hi-ha. Er komen duidelijk meer mensen op americana af. Toch moet je het nog steeds in proporties zien. Alison Krauss verkoopt in Amerika een miljoen cd's, hier vierduizend."
Italië
Italië is de bakermat van de diatonische accordeon. Kei op dit instrument is Riccardo Tesi, die morgen de thema-avond Casa Italiana opent. Zijn muziek is - net als overigens die van de meeste andere groepen op het festival - geen pure traditionele muziek maar is daar wél op gebaseerd. Hij noemt dat treffend: Muziek van nu met een geheugen.
Keltische muziek is er met groepen uit Wales, Galicië, Canada en Engeland. Op het podium verschijnen zaterdag ondermeer de nog immer energieke Engelse folkrockers The Levellers en zangeres Mercedes Peón met interpretaties van traditionele muziek uit Galicië.
Jongeren
Zondag is het de beurt aan de nieuwe lichting folkmuzikanten. Die staat voor professionaliteit, instrumentbeheersing en de neiging tot crossover. Sommigen hebben al een fikse reputatie zoals Eliza Carthy, dochter van de folk-legendes Martin Carthy en Norma Waterson en de Vlamingen Ambrozijn (cd-presentatie), Flip Kowlie r en Troissoeur. Maar er zijn ook voor ons land nog relatief onbekenden als het Londense Oi-Va-Voi (smeltkroes van klezmer, punk en rock) en de Russische Farlanders (rock, new wave gemixed met oude Russische liedjes).
Neeka vertolkt met een negenmans band haar thuis in België reeds succesvolle Suzanne Vega-achtige songs. Dé ontdekking van vorig jaar, het Parijse Debout sur le Zinc, is er opnieuw. Het Nederlandse Wè-nun Henk presenteert een cd met Rum-covers.
Projecten
Er zijn twee speciale projecten. In het Sienna-project verwerkt Tom America gesamplede uitspraken van oude Italianen in composities voor strijkers en piano. De Vlaamse folkgroep Troissoeur improviseert met rockgitarist Jean Marie Aerts, een monument in de Belgische rockgeschiedenis (o.a. TC Matic).
In de marge van het festival zijn er een tentoonstelling, school- en lunchconcerten.
Bij dit artikel stond een foto van Mercedes Peón
en een gedetailleerd programma-overzicht.