David Munnelly: Ierse muziek nu vaak te beschaafd
De schaal van Richter gaf afgelopen woensdag in Arnhem en gisteren in Vlaardingen aan dat er flink geswingd werd op de muziek van David Munnelly. Ja, de razendsnelle Ierse accordeonist is weer in het land. Vanavond (vr 09/01) staat hij in de Hofnar in Valkenswaard, morgen het Chassétheater in Breda en zondag in de stadsschouwburg van Middelburg. Hij vindt dat de Ierse folk tegenwoordig vaak veel te beschaafd klinkt. Hij beschouwt het bijna als zijn levensmissie om de onbeteugelde energie van groepen als The Flanagan Brothers terug te brengen, schrijft Harry de Jong in het Eindhovens Dagblad in een interview dat hij had met de Ier. Hier enkele citaten:
…David Munnelly is bezeten van Ierse dansmuziek, zoals die in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gemaakt in grote danshallen. Hij is altijd op zoek naar sporen van energieke jigs, waarin accordeon en viool de hoofdrol vervullen. 'Veel muzikanten van toen waren hun tijd ver vooruit,' vindt Munnelly. 'Er werd op een niveau gemusiceerd dat tegenwoordig zelden meer wordt gehaald. En er werd met een passie gespeeld die ik bij veel hedendaagse muzikanten mis.'…
…Munnelly ontdekte de muziek van The Flanagan Brothers in de platenkast van zijn grootouders. 'Zij hadden oude 78-toeren platen van die jongens en toen ik hen voor het eerst hoorde, was ik diep onder de indruk. Later zijn die platen op cd uitgekomen, maar ik hoor ze nog altijd het liefst op 78-toeren. Dat geluid benadert het beste de atmosfeer van die tijd.' Munnelly weet zich met zijn behoudende opvatting over traditionele volksmuziek in Ierland een roepende in de woestijn: 'De meeste muzikanten kiezen voor moderner geluid. Voor mij is het echter een avontuur om steeds 'nieuwe' dingen te ontdekken in oude archieven.'…
…'In Ierland zelf hebben de meeste volksliedjes een belangrijke historische achtergrond. Veel jonge mensen zijn zich daar niet meer van bewust. De songs geven een beeld van hoe mensen in een grijs verleden dachten en leefden. Je hoort er de hartenklop van de eeuwen in. Daarom zie ik het als mijn taak om bij de nummers die ik speel uitleg te geven. Mijn optredens duren gemiddeld anderhalf uur, maar als ik alle verhalen zou vertellen die bij de liedjes horen, zou ik er zo anderhalve dag aan vast kunnen knopen.'…