In het kader van het 5de Internationaal Stemmenfestival treden komende zondag, 29 juni, de Iraanse vrouwengroep Maryam Akhondu & Banu en de befaamde Tenores di Bitti uit Sardinië op in Fort 4 in het Belgische Mortsel.
 

Maryam Akhondy & Banu
Vocale vrouwengroep uit Iran, aanvang 20:00 uur
Met dit project wil Maryam Akhondy op een authentieke manier oude Iraanse liederen vertolken zoals de vrouwen dat er nog steeds onder elkaar doen. Maryam wil met Banu geen ‘arty' muziek brengen zoals ze dat met haar klassieke ensembles doet en wil zich in deze ongewone groep ook niet omringen met professionele zangeressen.Maryam Akhondy, ook bekend als zangeres van "Schäl Sick Brass Band" is een klassiek geschoolde zangeres, afkomstig van Teheran. Gezien de moeilijke situatie voor artiesten, in het bijzonder de vrouwelijke, vluchtte ze naar Europa. Sedert meerdere jaren woont ze in Keulen. Maryam Akhondy werd ontdekt door de acteur Ostad Esmail Mehrtasch toen ze 18 jaar werd. Ze studeerde klassieke zang aan de kunstacademie van Teheran.  Ze studeerde de  "radif" een speciaal Iranees muzieksysteem en theaterwetenschappen.In 1986 vluchtte ze naar Europa omdat haar situatie als vrouwelijke artieste onmogelijk werd.

Naast haar optredens met "Schäl Sick Brass Band", leidde ze meerdere klassieke Iranese ensembles, maakte ze een Iranese opera en trad ze over de gehele wereld op als gastzangeres bij verschillende Iranese groepen.
 
Muziek is altijd belangrijk geweest in de Iranese cultuur en verhaalt dikwijls de geschiedenis, de oorlogen, de overwinningen, de revoluties en de hoop van de mensen maar ook de liefde voor de vrouwen voor hun man, hun kinderen en hun ouders. In landen als Iran is het voor vrouwen bijzonder moeilijk om publieke concerten te geven.  Het is voor hen alleen mogelijk om muziek te maken en te beluisteren tijdens godsienstige rituelen, "Tazieh" genoemd. Zingen is voor hen alleen mogelijk bij de wieg, tijdens het werk en tijdens godsdienstige rituelen.
 
Maryam Akhondy wil de traditionele vrouwenliederen nieuw leven inblazen.  Gedurende jaren verzamelde ze liederen. Met deze liederen wil zee en stem geven aan de Perzische vrouwen die tot op vandaag niet aanwezig zijn in concertzalen of festivals.
 
"Banu" (het Perzisch voor edele of beleefde dame) is een muzikale tocht door de verschillende streken van Iran en geeft een duidelijk beeld van de zangcultuur en het zelfvertrouwen van de Perzische vrouwen. De meeste liederen zijn vol van leven en energie en worden begeleid door verschillende percussie instrumenten.  Dit is eerder uitzonderlijk omdat de Iranese muziek eerder sereen en melancholisch is. Deze oude volksliederen zijn grappig en ironisch en geven een beeld van de Iranese vrouwen in hun persoonlijke omgeving.
 
Tenores de Bitti
Polyfonie uit Sardinië, aanvang 22 uur
De Tenores de Bitti zijn de meesters van een duizend jaar oude vocale kunst, de a tenores zang. Al vijfentwintig jaar zingen ze samen en zoeken ze respectvol naar de meest authentieke muzikale traditie van hun eiland. Hun zang is gebaseerd op natuurgeluiden (wind, dieren) die dikwijls worden omgezet in onomatopeeën. Hun polyfonie is vierstemmig: boke (solist), bassu (bas), contra en mesa'oke (hoge contra). De solist begint de melodie of improviseert en bepaalt het ritme en de intonatie voor de andere zangers. Ze zingen in een cirkel als symbool voor de kracht en de eenheid van hun zang. Sardinië telt verschillende tenores. Deze groep komt uit het zuidelijke Sardische dorpje Bitti. Zij waren vier jaar geleden voor het eerst in de Singel te gast en gaven toen een memorabel concert. Hun zang staat voor een van de meest fascinerende vormen van de polyfonie in het mediterrane gebied. In Sardinië is hun reputatie legendarisch. Frank Zappa was een van hun meest fervente fans.

Zondag 29 juni 2008, Maryam Akhondy & Banu en Tenores de Bitti, Fort 4, Fortstraat 100 Mortsel (B). Aanvang 20:00, entree €16.