Alle jongeren uit het 600 inwoners tellende Zeeuwse dorpje Nisse werken mee als vrijwilliger. Ze fietsen de omliggende dorpen af om bij de middenstand geld op te halen, verspreiden affiches en slepen met stoelen en tafels. Terwijl het festival Pastorale au Parvis - vanavond (vr 11/7) en morgen (za 12/7) - niet aan popmuziek doet. Popmuziek is stedelijk, vindt organisator De Dreu. ‘Hier hoort muziek die past bij het kronkelige, grillige landschap, en dat kan best experimenteel zijn.'

Zo valt te lezen in een Volkskrant-artikel over 13de editie van dit mooie intieme festival. In de tweede aflevering van een serie over kleinschalige festivals laat journaliste Truus Ruiter organisator René de Dreu vertellen over verleden en heden van het festival. De Dreu is in opdracht van gemeentes en de provincie al jaren bezig om jongeren bij de muziek te betrekken. Hij ziet dan ook tot zijn genoegen dat Pastorale ook de jeugd weet te bereiken. Ze verlenen niet enkel hand- en spandiensten, maar verzorgen tussen de grote meest folk-achtige acts ook enkele optredens.

Hier nog enkele passages uit het Volkskrant-artikel:

...‘Wij arrangeren hier een bourgondische sfeer, met muziek die bij de omgeving past en met lekker eten.'...

...‘Toen wij dertien jaar geleden ons eerste, bescheiden concert organiseerden in die muziektent, was hij al 25 jaar buiten gebruik', vertelt René de Dreu. Hij vormt met drie dorpsgenoten het bestuur van de stichting die het festival Pastorale organiseert. ‘We begonnen ooit met een optreden van onze muzieklerares, Els Paauwe. Daarna hadden we een salonorkest dat net zo lang speelde als het leuk bleef, en de muzikanten hun trein moesten halen in Goes...

...De idyllische dorpstuin bleek een ideale plek voor concerten, dus ontstond alras een jaarlijkse traditie, waarin na enkele jaren de Mariakerk werd betrokken. ‘We hadden een keer een barokorkest dat wilde inspelen in de kerk, en dat klonk zo mooi dat we direct besloten dat die ruimte ook benut moest worden.' In overleg met de beheerder mocht de kerk worden gebruikt voor ‘stemmige' concerten. Vorig jaar trad daar nog Ishtar op, de Vlaamse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2008. Deze vrijdag speelt het klezmerorkest Nigumin en het Vlaamse kwartet Quilombo; jonge, klassiek geschoolde musici die hun eigen mix maken van nieuwe en traditionele muziek. Vooraf en tussendoor is er ruimte voor ander jong talent (...) Hij verwacht dit jaar weer een duizendtal bezoekers op zaterdag, wanneer het festival gratis toegankelijk is. Om half drie mag het percussie- ensemble Tresj de aftrap verrichten. Daarna is er folk uit Nederland, Frankrijk en Vlaanderen. De avond begint met een optreden van La Bergère, de groep van de Franse folkzangeres Sylvie Berger, die De Dreu wist te strikken nadat haar vriend, de Franse zanger Gabriel Yacoub al eens had opgetreden in Nisse. De afsluitende act, Lebocha uit Gent, maakt dansbare muziek, want het volk uit Nisse wil tot slot altijd even met de voetjes van de vloer.....

Programma

Vrijdag 11 juli
Vanaf 19 uur in de Mariakerk: Triskell, Quilombo (Be), Celtic 4 en een jongerenpodium met He shot Arrows, Annemiek & Marjoleijn en Anne-Sofie. Voor deze avond geldt in tegenstelling tot de gratis toegankelijke zaterdag een toegangsprijs van 12 euro

Zaterdag 12 juli
14:30 uur: Tresj (percussie, ritmes van de hele wereld).
15:35 uur: Mama Roux (folk van eige bodem met driestemmige zang, piano, accordeon en contrabas).
16:35 uur: Valerio (Ierse en Bretons door Kieran Fahy (viool), Serge Desaunay (accordeon), Julien Biget (zang, gitaar en bouzouki) en Julien Favreuille).
18:00 uur: La Bergère (Zangeres Sylvie Berger, accordeonist Emmanuel Pariselle en gitarist Julien Biget met met intense, breekbare en poëtische Franse folk).
19:25 uur: Palio-Parea (Eigenzinnige bewerkingen van bestaande Griekse liederen door Margôt Schenk (zang, baglamas, percussie), Loek Schrievers (bouzouki , tzouras , ûd , zang), Carel van Rijn (gitaar, tenorgitaar, zang) en Ulas Aksünger (percussie).
20:30 uur: Spoor (Nederlandstalig, meerstemmige zang en met wortels in verschillende traditionele muziekstijlen met André van der Hoff (saxen), Arthur Bont (percussie), Bart Soeters (bas), Janos Koolen (gitaar, mandoline, banjo) en Izak Boom (gitaar, mandoline).
21:45 uur: Bodixel (Vlaamse groep rond zanger/gitarist Ludo Vandeau brengt Spaanse, Zuid-Amerikaanse en Franse sfeer dichtbij).
23:05 uur: Lebocha (Vlaamse balfolkgroep die ondermeer balkan- en klezmerinvloeden verwerkt in bourrées, jigs, scottish, etc).

Zie ook www.pastorale.nl.