30 jaar Stage voor Traditionele Volksmuziek: dat wordt in Gooik (B) gevierd van woensdagavond 20 tot en met dinsdagochtend 26 augustus 2008. Het Pajotse dorp - van kerk tot klooster, van school tot parochiezaal en van muziekacademie tot café - wordt die week volledig ingepalmd door 400 muzikanten en muzikanten in spe, verspreid over maar liefst 30 stagesessies. Aan deze feestelijke (30ste) editie is ook een jubileumprogramma van het avondfestival InstrumentiVal & -Bal gekoppeld, met 9 concerten en 12 folkbals.

Op tweede Kerstdag 1978 vond in Bever, nog dieper in het Pajottenland verscholen dan Gooik, de allereerste Stage voor Traditionele Volksmuziek plaats. Na omzwervingen in het naburige Dworp en Galmaarden, landde deze Stage in 1989 in Gooik waar ze uitgroeide tot hét jaarlijkse treffen voor de folkmuzikant en -liefhebber uit Vlaanderen én Nederland. De allereerste Stage was een initiatief van volksmuziekpionier Herman Dewit van 't Kliekske, vandaag nog steeds gedelegeerd bestuurder van huidig organisator Muziekmozaïek, Impulscentrum voor Folk en Jazz. Het zijn deze Stages geweest die aan de basis lagen van de folkrevival in de jaren '70 én van de hernieuwde belangstelling voor het genre sinds de jaren '90. Het is ook op deze Stages in Gooik dat groepen als Laïs zijn ontstaan of muzikanten van groepen als Kadril zich hebben vervolmaakt.

InstrumentiVal & -Bal, het avondfestival dat gekoppeld is aan de Stage voor Traditionele Volksmuziek, staat dit jaar dan ook in het teken van 30 jaar Stage en 30 jaar pionierswerk van Herman Dewit. Voor de gelegenheid zijn uitsluitend groepen en artiesten uitgenodigd - van de oudere én van de jonge generatie - die een link hebben met de Stage: omdat ze er les geven of gegeven hebben, omdat ze er ooit stagesessies hebben gevolgd of omdat ze er al eens optraden. Rosita & Herman Dewit, hét duo dat 30 jaar geleden aan de basis lag van de Stage, mag op 20 augustus in cultuurschuur De Cam in Gooik de aftrap geven voor het jubileumfestival. Het duo doet dat met een gratis concert waarin nieuwe programma's rond recyclageinstrumenten worden voorgesteld.

De avondconcerten van InstrumentiVal - van 21 tot en met 24 augustus in de Sint-Niklaaskerk van Gooik - beginnen telkens om 20u. Evelyne Girardon & Gilles Chabenat (Fr), Amorroma (B), Wim Claeys en Maarten Decombel met Frédéric Paris en Gilles Chabenat (B, Fr), Karen Ashbrook (VS), Deux Accords Diront, Transpiradansa!, Kadril én Paul Rans met Wiet Van de Leest en Jokke Schreurs (allen uit België), zullen dit avondfestival opluisteren.

Op InstrumentiBal, van 21 tot 25 augustus telkens vanaf 22u in de Gooikse zaal Familia, zijn o.a. de Waalse Compagnie Trad, de Fanteyfare en Boulet, maar ook Falafel, Ashels, Orbál, Jan Smed en Letron & Claeys te bewonderen, aangevuld met enkele verrassingsoptredens. Voor nieuw baltalent is er een vrij podium, dat wordt ingevuld door Dr. Eugène, Balatone, The Quest en Bogus.

De kinderen krijgen vier avonden lang, van donderdag tot en met zondag, in gc De Cam in Gooik de dolle fratsen van Circus Plus Minus geserveerd.

Praktisch
InstrumentiVal in de Sint-Niklaaskerk, 1755 Gooik, InstrumentiBal in zaal Familia in Gooik, openingsconcert in gc De Cam, Dorpsstraat 67, Gooik, telkens om 20u, van 21 tot en met 25 augustus 2008, met gratis openingsconcert op 20 augustus.
Gratis toegang voor de bals, € 5 voor de concerten in de kerk.

Zie ook: www.muziekmozaiek.be