Op 27 september a.s. vindt het tweede Bonte Wereld Muziekfeest plaats in Breda, met klezmer, blues, salsa, 60's songs en zigeunermuziek van o.a. Blessless Paul, Pipacs, Yossel Yossel en BFour. De opbrengst is voor weeshuis St. Stefan in Saniob, Roemenie. De entree is gratis, maar er staat wel een donatietafel.

Het heeft heel wat moeite gekost, maar het tweede Bonte Wereld muziekfeest is een feit. De organisatie kreeg een afwijzing voor haar subsidieaanvraag, er was een voor de organisatie vervelende inbraak en er moest noodgedwongen gezocht worden naar een nieuwe locatie. Het feest wordt gehouden op 27 september aan de Tramsingel 88 te Breda.

De programmering belooft in ieder geval een swingend spektakel te worden met professionele acts.
De afsluiter is een nieuwe groep. Musicine, een idee van de Bredase beeldend kunstenaar Yuri Verbiest. Poëzie en muziek, volgens de organisatie een goed rustpunt na al het swingen, voordat de Dj zijn act gaat doen.

BFour is elektrische blues in de stijl van de Engelse bluesgroepen (The Animals, The Bluesbrakers etc.) die aan de basis stonden van wat nu de rockmuziek heet. Weg van de platgetreden paden en doffe traditionals gaat BFour verder waar The Free, Lynnyrd Skynnyrd e.a. ophielden. De unieke ‘sorrow" stem van zanger Harry de Swart geeft de groep dat specifieke Southern Amerikaanse rockgeluid. Kortom een stevige R&B gig.

Sinds 1995 is Yossel Yossel bezig met klezmermuziek, een van oorsprong Joodse straatmuziek voor  feestelijke - en droevige - gelegenheden. Oorspronkelijk in Oost-Europa ontstaan, maar in Amerika tot bloei gekomen. Uitbundig feestvieren, melancholie en virtuositeit behoren tot hun trefwoorden. Yossel Yossel is bekend om haar eigen wijze van spelen. Traditionele instrumenten als klarinet en viool zijn vervangen door saxofoon en trompet. Zanger Martin Peulen zet het Jiddische lied in een nieuw daglicht: een dramatische verklanking met een zuiverheid die de klassieke oriëntatie verraad. Voeg daarbij de performance van de kunstenaar aan toe en met secretaris Neos van Stichting De Bonte Wereld als getuige heb je een fantastische act.

Met Los Elegantes op het podium is een dansbaar optreden verzekerd. Een uitgekiend repertoire van salsa, merengue en alles wat uit het Caribisch gebied komt. Ervaren muzikanten uit Nederland en Zuid-Amerika, die vanwege de subsidieafwijzing noodgedwongen met een iets mindere personele bezetting aantreden.

Het verhaal van zigeunerorkest Pipacs is wel heel apart. Vijftig jaar geleden reed begenadigd cimbalist en violist Barend Vieveen naar huis en zag onderweg in het talud een jongeman zijn roes onder de sterren uitslapen. Een vioolkist om zijn armen geklemd. Een paar uur later was Pipacs geboren. Gedurende het bestaan is de bezetting veranderd en verjongd, maar de kwaliteit is door contacten met grootheden als Tata Mirando (!!!), Gregor Serban en Sandor "Buffo" Rigo nog steeds hoogstaand. Het repertoire varieert van snel Roemeens en Jiddisch tot een meeslepende Hongaarse donia. Onlangs werd een nieuwe CD opgenomen en ook het optreden voor de Hongaarse televisie bij een recent bezoek aan het mekka van de zigeunermuziek (Boedapest) is vastgelegd.

Ruigoord's Underground Experience is een jonge groep afkomstig uit - inderdaad - het kunstenaarsdorp Ruigoord bij Amsterdam. Ze behoren tot de tweede generatie bewoners en zijn nog maar kort actief. Toch lieten ze bij de organisatie een prima indruk achter. Jimi Hendrix en Velvet Underground zijn de sleutelwoorden. "Wel lastig om daar een goede overgang van te maken naar het zigeuneroptreden", was de reactie van de muziekverantwoordelijke. "Ach ja, Hendrix en Bach gaan ook goed samen."

Blessless Paul & The Holy Job is een heel ander hoofdstuk. Singer-songwriter Blessless Paul was in het begin van de jaren negentig een ‘must' bij ieder krakersfeest met meerdere optredens in Zuid-Oost Nederland. Toen een nationale doorbraak dreigde pakte hij zijn spullen om in de sloppenwijken van Fortaleza (Brazilie) huizen te gaan bouwen voor de allerarmsten. Door omstandigheden zal hij niet over de volledige Holy Job crew kunnen beschikken. Dat zijn songs impact hielden bleek bij een ‘op-veler-verzoek' optreden in Eindhoven, waar oude fans tot uit Amsterdam en Groningen kwamen kijken.

Stichting De Bonte Wereld is zeer tevreden over het programma en is zelfs al enigszins met een aantal artiesten informeel zeker van hun komst bij het volgende feest. Armand, Rincon (Domenicaanse republiek, woonachtig in Nederland), Mighty Akimbo (UK/NL), The Radical Roosters, Klezmatics... ze willen allemaal komen voor het benefiet.

Wat houdt het benefiet project in?
De Hogere Agrarische School in Den Bosch, Caritas Schijndel, Bisdom Aken en Stichting De Bonte Wereld  werken aan een sociaal centrum voor kinderen/jongeren in de leeftijd van 14-27 jaar. Voor 41 kinderen is een weeshuis gerealiseerd. Er wordt een agrarisch leercentrum opgezet, dat voedsel moet produceren voor 200 mensen per dag. Het is het economisch hart om de kinderen te scholen, voedsel en onderdak te geven. Er is 50 ha. landbouwgrond nodig, waarvan 44 ha, gerealiseerd is, maar er is geen opslagplaats. Ook dient er een standplaats voor tien koeien te komen (met kaasmakerij). Er zijn nu drie koeien, 2 zeugen, 21 biggen, 50 vleeskuikens en 50 leghennen. Het vlees is nodig om zelf te kunnen overleven. Er moet een opslagplaats komen voor de gewassen en nieuwe(!) stallen. Sinds Roemenie is toegetreden tot de EU is het namelijk niet meer toegestaan vee binnen de bebouwde kom te stallen. Voor kinderen die na hun basisschool naar het VWO of een andere opleiding zouden kunnen is geen geld. Een kind ‘kost' € 12,75 per dag, maar de regering geeft € 0.83. Als alles staat, dan komt de EU met haar geld. Stichting De Bonte Wereld ondersteunt dit projekt van harte en heeft inmiddels een prijs uitgeloofd in de vorm van een certificaat met presentje voor mensen die zich vanuit hetzelfde principe (Onderwijs, Onderdak, Gezond leven) willen inzetten. Henk Westbroek is als eerste uitgeroepen tot Ridder van de Bonte Kinderwereld.
Eindhoven heeft zijn Kleurrijk (Bont), Tilburg zijn Mundial (Wereld) en misschien krijgt Breda wel een echt Bonte Wereld Festival.

Zaterdag 27 september 2008, Bonte Wereld Muziekfeest aan de Tramsingel 88 te Breda.

Programma:
16.00 uur: Pipacs
17.30 uur: Ruigoord Underground Experience
19.00 uur: Blessless Paul & The Holy Job
19.45 uur: Los Elegantes
21.00 uur: Yossel Yossel
22.30 uur: BFour
24.00 uur: Musicine
0.40 uur: DJ

Entree is gratis, maar een (gulle) gift is zeer welkom bij de donatietafel.