Festivalnieuws
Goud Folk: nieuw americana en rootsfestival
De oorsprong van dit festival zit in een diepgewortelde wens van twee muziekliefhebbers pur sang, namelijk Jaap Bos, de trotse eigenaar van het cafe de Engelstede in Engelbert, en Kor Dijkstra, van dansenMetjansen. Zij wilden hun Groningse roots terug laten klinken in de naam van het festival, en iets wat helemaal bij Groningen hoort is de uitdrukking "goud volk". Vroeger zaten er geen sloten op de deuren van de plattelandshuizen, men liep gewoon bij elkaar naar binnen. Om toch enigszins het privé te respecteren riep men vlak voor dat de huiskamer betreden werd "goud volk", om zo kenbaar te maken dat er visite aankwam. Folkmuziek heeft ook zijn oorsprong op het platteland en zo was de combi snel gemaakt. Met andere woorden; kom op visite en je zult merken dat er goud volk voor en op het podium staat. Voor de inwendige mens is er Mevrouw Jansen, zij verzorgt de hapjes. De Indische keuken staat centraal.
Programma
Barbara Breedijk: 16.00 tot 16.45 uur
Singer-songwriter uit Amsterdam. Ze is een kleine, ranke verschijning met springerige blonde krullen waar ze veelvuldig met haar hand doorheen woelt. Haar jazzy soms hese stem klinkt groots, volwassen en doorleefd. Haar repertoire is afwisselend en varieert van swingende up temponummers tot heerlijke relaxte songs. Barbara's jazzy sound ligt goed in het oor en doet soms denken aan Madeleine Peyroux. Vol energie en zelfvertrouwen staat ze op het podium, helemaal opgaand in haar muziek. Barbara stond al in de finale van de grote prijs van Nederland. Je zult verrast zijn van haar podiumpresentatie en haar totaal eigen sound.
Mudpie Junkies: 17.00 uur tot 17.45 uur
De Junkies spelen americana-rootsrock, maar willen dit vooral in hun eigen stijl doen. Dat is americana met een scherp randje, met garagerock invloeden, maar daarnaast ook veel akoestisch gitaarwerk. Hoewel ze weten dat americana niet de meest commerciële richting is hebben ze gewoon hun hart gevolgd en zijn met zijn vijven deze richting ingeslagen. Gewoon ouderwets Johnny Cash, maar ook Ryan Adams, en alles wat daar tussen in zit. Tevens zijn ze bezig met eigen werk om zo de stijl uit te bouwen. Mudpie Junkies staat voor een spetterend optreden waar stevige roots-rock afgewisseld wordt met kleine akoestische nummers.
Markowski: 18.00 uur tot 18.45
Als je niet zou weten dat Sonja Markowski in Berlijn is opgegroeid, dan zou je zweren dat ze Amerikaanse roots heeft. Haar ‘rootsy pop met country flavor", die zij bij voorkeur samen met haar mannen onder de naam Markowski aan het publiek presenteert, heeft een eigenzinnig karakter, maar is wel heel toegankelijk. Van de 12 nummers op haar nieuwe cd Sleeping in Trees zijn er drie Duitstalig (deutsch-americana). In 1997 ontmoette Sonja haar muzikale soulmate Jan van Bijnen. Deze Multi instrumentalist geeft precies wat haar muziek nodig heeft; het ruige, zingende geluid van een dobro, een krachtige gitaar, melancholieke pedal steel en lapsteel, of een tedere mandoline en de eenzame sound van de banjo. Bassist Rogier Hemmes zorgt voor het complete geluid. Markowski combineert muzikaal vakmanschap met een overduidelijke liefde voor handmade roots muziek.
Grumpy Old Men: 19.00 uur tot 20.00 uur
Americana op zijn best oet Grunningn. Hun optreden is zeer afwisselend. Ze spelen nummers uit de Amerikaanse, Engelse, Schotse en Ierse muzikale traditie, zingen meerstemmig en wisselen regelmatig instrumenten. Altijd geven ze uiting aan hun motto: beter ruw en echt, dan meesterlijk saai. Cees Reezigt: We zijn niet zo van de razendsnelle licks en de virtuoze solo's, maar meer van het gevoel. De muziek die het hart moet raken. Daar gaat het om.
TaneyTown: 20.30 tot 22.00 uur
De eerste van de twee hoofdacts van dit festival. Het kan gek lopen in een muzikantenleven. Deze Noordnederlandse groep vrienden besloot om samen muziek te gaan maken en koos een nummer van hun favoriete album als bandnaam. TaneyTown van het album El Corazon van de Amerikaanse singer-songwriter Steve Earle. Nu, vier jaar en drie Amerikaanse tours later hebben ze een rotsvaste vriendschap opgebouwd met het stadje waar Steve Earle over zong. En tekenden ze kort geleden een platencontract met het label Corazong. Het is het americana label in Nederland met een stevige basis in de VS en een indrukwekkende portfolio. Ze zijn in een klap collega's van muzikanten als Willy Nelson, Paticia Vonne, Julian Sas e.d. geworden. TaneyTown zal op Goud Folk een verpletterende indruk achterlaten.
Still Going West: 22.30 uur tot 24.00 uur
Hoofdact nummer twee is een country-pop-rockband die al heel wat jaren aan de weg timmert.
Beïnvloed door bands als Poco, Eagles en Crosby Stills Nash and Young heeft de band in de loop van de jaren, vooral in het noorden en oosten van het land, een prima indruk achtergelaten op de diverse podia. Hun eerste cd Seven to Seven werd opgenomen in 1996 op uitnodiging van hun platenmaatschappij Road Records. Deze cd waar zeven eigen nummers en zeven covers op staan werd bij diverse radiostations waaronder Radio Noordzee uitgeroepen tot cd van de week. In 2001 verscheen hun 2de cd After the Concert waarop twaalf eigen nummers staan. Ook die werd goed ontvangen bij het publiek, pers en radiostations. Still Going West staat dan ook garant voor een swingend optreden dat je terugbrengt in de sfeer van de Sixties en de Seventies.
Afterparty vanaf 00.30 uur
Met dansenMetjansen
dansenMetjansen haalt uit zijn cd-koffers de mooiste pop, rock ,funk en soulnummers van toen en nu om de avond in stijl af te sluiten. Het belooft één groot feest van de herkenning te worden.
Zaterdag 15 augustus 2009, Goud Folk in café de Engelstede in Engelbert.
Aanvang 15:00 uur, entree voor de hele dag € 15,00
Voor meer info zie: www.goudfolk.nl.