Samenwerkende culturele instellingen uit Leeuwarden organiseren van 18 tot en met 25 april 2010 het tweede Jiddisch Festival in Leeuwarden. Het thema is ‘a velt mit veltlekh' (een wereld met werelden). Naast onder meer een symposium, filmprogramma en workshops zijn er ook jamsessies in cafés en concerten van o.a. de Shtetlband.

De Jiddisch sprekende mens heeft altijd geleefd in een ‘gastland' met een andere cultuur en een andere taal. Het thema ‘a velt mit veltlekh' belicht op welke manier de eigen taal en identiteit bewaard kan blijven, maar ook hoe die samen kan leven en werken met een andere cultuur en taal. Er wordt gekeken op welke wijze de Jiddische en Joodse cultuur een plaats had in ‘gastland' Friesland. Tijdens het festival zal als rode draad gezocht worden naar verschillen en overeenkomsten tussen de minderheidstalen Jiddisch en Fries. Een symposium getiteld
De wereld van het Jiddisch en andere kleine talen gaat heel specifiek op dit thema in.

Daarnaast zijn er concerten onder andere van de Shtetlband uit Amsterdam en van de docenten; muziekworkshops, gegeven door internationaal bekende docenten; een Jiddische taalworkshop voor beginners; lezingen; een kleine tentoonstelling; een filmprogramma; wandeltochten door de historische binnenstad van Leeuwarden en jamsessies in cafés. Topmuzikanten en docenten uit de hele wereld zullen elkaar ontmoeten om de roots en de toekomst van de Jiddische cultuur en muziek te onderzoeken.

Nieuwe in het programma is het korenproject; een tiental koren uit de provincie Fryslân heeft Jiddische liederen ingestuurd. Deze worden om zaterdag 24 april om 11.00 uur in de hal van het stadskantoor ten gehore gebracht.

De intensieve workshops zijn bestemd voor beginnende en gevorderde zangers en instrumentalisten. Het biedt hen kans om onder leiding van internationaal bekende docenten hun kennis en vaardigheden te verbeteren. De traditionele Jiddisch-joodse muziek, die tegenwoordig onder de naam "klezmer" kennen, ontwikkelt zich door improvisatie. Jamsessies verschaffen de perfecte context en atmosfeer, om het repertoire te verbreden en nieuwe ideeën uit te wisselen.

De aanleiding voor de organisatie van het Jiddisch Festival Leeuwarden is de aanwezigheid van de Fuks-collectie van Tresoar. Deze collectie van ruim 3000 boeken is door dr. Leo Fuks in 1990 nagelaten aan de provincie Fryslân. De collectie bevat Hebreeuwse en Jiddische boeken en vertalingen daarvan. Om het festival breder en aantrekkelijker te maken, heeft Tresoar samenwerkingspartners gezocht en gevonden. De partners zijn de Fryske Akademy, het Historisch Centrum Leeuwarden, het Fries Museum, Keunstwurk, Verzetsmuseum en het Centrum voor Film in Friesland.

Rond het festival is een website gemaakt met meer informatie over de workshops, de docenten, het programma en de mogelijkheden voor inschrijven. Zie: www.jiddischfestivalleeuwarden.nl.