Op zaterdag 4 september weerklinkt de typische gipsyswing voor de achtste keer door Oostkamp (onder Brugge). Gipsy’s in het Park dompelt er zijn bezoekers onder in originele zigeuner- en Balkanmuziek met uithalen naar jazz, gipsyswing, muzette en vele andere genres.

Gipsy's in het Park
Een sfeervol zigeunerfestival voor alle leeftijden

Deze editie staat in het teken van de legendarische Belgische gipsy- en jazzmuzikant Django Reinhardt, 100 jaar geleden geboren in een woonwagen nabij Charleroi. (Liberchies 1910 – Fontainebleau (F)1953)

Gipsymuziek laat ons kennismaken met de vele facetten van een cultuur die aan de ene kant geassocieerd wordt met wantrouwen en afwijzing en anderzijds met bewondering, passie en aantrekking.  Zo zijn er de vele mysterieuze romantische clichés, gekend door film en literatuur, maar ook hun niet te evenaren artistieke aspiraties in muziek en dans.

Door de grote aandacht voor de wereldmuziek heeft de gipsymuziek de laatste jaren een nieuwe impuls gekregen. Zoals ‘de’ zigeuner niet bestaat is ‘zigeunermuziek’ een omschrijving voor een kleurrijke schakering van diverse soorten volksmuziek. De muziek weerspiegelt de grote rijkdom van de (soms gedwongen) omzwervingen van de zigeuners, die vanuit de woestijnen van Rajasthan, zich gedeeltelijk via de zuidelijke route naar de vlaktes van Andalusië richtte en zelfs tot in Portugal.  De gevolgde routes liepen voor een deel ook naar landen als Tsjechië, Servië, Rusland met uitlopers naar Frankrijk en Nederland. Voor mensen die de muziek niet goed kennen is de ervaring ervan zeer emotioneel. Zigeunermuziek staat voor meeslepende, ontroerende, swingende muziek.

Jean Baptiste (Django) Reinhardt werd op 23 januari 1910 geboren in Liberchies nabij Charleroi. Samen met zijn jongere broer leerde hij gitaar, banjo en viool spelen. Als tieners traden ze op in Parijs en namen deel aan de Bals Muzette.
In 1928 raakt hij ernstig verminkt aan zijn linkerhand door een woonwagenbrand: een ramp die uiteindelijk een mythe van hem zal maken. Hij ontwikkelt een heel bijzondere gitaartechniek, gevoed door een bijzonder improvisatietalent. In 1934 wordt Le Quintette du Hot Club de France opgericht, ontstaan uit een occasionele ontmoeting tussen Reinhardt en de violist Stéphane Grappelli. Sindsdien is zijn naam verbonden met de Gipsy Jazz. In zijn stijl mengt hij elementen van de jazz, zigeunermuziek en muzette. Django Reinhardt sterft op 16 mei 1953 en laat een vrouw, een zoon en een schat aan opnames en composities achter.

Programma 2010

18u   Django Future / Basily Boys
Een optreden van een groep jonge gitaristen uit Nederland en Vlaanderen die in april een masterclass volgden in Gent. Het is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen het Gipsyfestival in Tilburg, de Gentse feesten rond Sint-Jacobs en Gipsy’s in het Park Oostkamp. Django Future is een gezamenlijk concert van de masterclass en de Nederlandse Gipsyfamilie de Basily Boys.
19u30  De Piotto’s en Special Guest Mozes Rosenberg
De Piotto’s brengen veel klassieke gipsyjazz nummers van de hand van o.a. Django Reinhardt en diens Hot Club de France. Hun meeste melodieën zijn bekend en eenvoudig, vrolijk en ontspannend.
De Piotto’s worden vergezeld door special guest Mozes Rosenberg met gitaar.

21u  Philip Catherine Kwartet
Philip Catherine speelt niet alleen jazz, maar ook veel zigeunermuziek. Charlie Mingus noemde hem ooit zelfs de jonge Django Reinhardt, omdat hij jazz en gipsy zo goed kan combineren. Philip Catherine ontving in 1995 dan ook de eerste “Django D’Or”, een prijs geïnspireerd door Django, jaarlijks uitgereikt aan de beste Franstalige en Vlaamse Belgische jazzmuzikant.

22u30  Original Seven Gipsy Ska Orkestra
De groep is ontstaan onder leiding van de 19-jarige Seven Kadriev. Zigeunermuziek zit hem in het bloed: al ruim 5 generaties wordt de muzikale traditie binnen de Macedonische Kadriev-familie doorgegeven van vader op zoon. Seven speelt al sinds zijn tiende trompet in het bekende familieorkest Orkestar Braka Kadrievi.

Het festival zal dit jaar opnieuw in openlucht plaatsvinden. Op vraag van het publiek wordt het opnieuw een festival midden in het sfeervolle park. Voor wie er ontspannen wil bijzitten worden een 700-tal stoelen uitgezet. Een grote tent wordt bijkomend voorzien in geval van regen.
De invoering van de kortingen op de tickets - 50% korting voor jongeren tot 26 jaar ( € 8) en gratis voor jongeren tot 16 jaar - blijven dit jaar van toepassing.

Film in het Park
Het festival wordt op vrijdag 3 september vooraf gegaan door ‘Film in het Park’.
Er worden een 4-tal commerciële films vertoond in de tent in het Beukenpark: 17 uur Kirikou en de heks; 18.30 uur Ice Age 3;  20 uur Our Daily Bread;  22 uur Helaasheid der dingen.
Gipsyfilms: om 20 uur Transsylvania en om 22 uur Time of the Gypsies.
Alle films gratis toegang.

Randanimatie
Rita Vandecasteele vertelt gipsyverhalen voor kinderen.
Spellen en grime in het park.
Initiatie Zambra Mora (Moorse dans) en gipsy buikdans met Ann Drnic.
Tentoonstelling Django Reinhardt. 
Verenigingen die werken rond ontwikkelingssamenwerking en eerlijke (natuur)producten stellen hun activiteiten voor.

Info en tickets: Bibliotheek Oostkamp: +32 (0)50 83 31 30     
De Valkaart Oostkamp:     +32 (0)50 83 31 80
In&Uit Brugge, ’t Zand 34, 8000 Brugge    (elke dag 10-18u)  www.ticketsbrugge.be
Ticket Fnac:  0900 00600 (0,45€/min.)  www.fnac.be/nl/ (online tickets) 

Organisatie: vzw Delarue i.s.m. Gemeente Oostkamp, Provincie West-Vlaanderen en Trefpunt Gent
Zie ook: www.gipsysinhetpark.be.