Het wordt een opzwepend festival, aldus de organisatie: "Van mystieke Keltische tunes tot feestmuziek zoals juist de Kelten dat kunnen, zal allemaal aan bod komen. (...) Onder het genot van een pint en een haast middeleeuwse sfeer kan er genoten worden van het dynamische en opzwepende programma".
The Assassenachs
Het Engels/Schotse trio The Assassenachs (zeven jaar geleden als duo begonnen) omschrijft haar eigen stijl als ‘acoustic Celtic punk folk (or something like that)'. De line-up is Steve Dewar (gitar, zang), Steve Bradshaw (viool) en Creig Coutts (percussie, zang). The Assassenachs pakken traditionele Ierse en Schotse songs en tunes én eigen werk aan met energie, humor en liefde. Ze trekken hoofdzakelijk op het vasteland van Europa langs Ierse pubs en folkclubs.
Fling
De Friese Kelten van Fling kwam afgelopen zomer op het Folkwoods Festival in Nuenen uitstekend voor de dag met in haar midden de extroverte zangeres Annemarie de Bie, die ook op bodhran en houten dwarsfluit overweg kan. Onze recensent Henk schreef toen: Deze getalenteerde dynamische zangeres die mij absoluut overtuigde met haar sterke zang zoals in Alison Cross, woonde en speelde enkele jaren in Ierland en Wales. Hou haar in de gaten. Ze staat ook wel eens als Celtann op het podium en met de Zwitserse band Kesh. Zij heeft een podiumprésence om u tegen te zeggen. In datzelfde Alison Cross klonk spannend samenspel van uillean piper Evertjan 't Hart, dit keer op d-flute, en violist Peter Zijlstra. Peter Rechsteiner zorgde voor een lekkere drive op zijn gitaar.
Rapalje
Ook het Groningse Rapalje stond - gekleed in middeleeuwse kilt - op de jongste editie van Folkwoods. Zij geven een combinatie van Ierse, Schotse (en Nederlandse) folk op eigenwijze wijze vorm. Dieb, William en Maceál zingen en spelen op muziekinstrumenten als viool, tin-whistle, gitouki, trekharmonica, mondharmonica, bodhrán en theekist-bas. In onze recensie na afloop was sprake van ‘kennismakingsfolk' dat het goied doet bij jonge mensen die voor het eerst kennismaken met folkmuziek. Recensent Henk: Het gaat in de eerste plaats om de ambiance. (...) Het zijn rasentertainers. Ook muzikaal kunnen ze iets. Op mondharmonica wordt knap het geluid van een concertina nagebootst en de viool wordt een enkele keer als mandoline bespeeld. De stem van accordeonist Maceál heeft soms iets van die van de beroemde Andy M. Stewart van Silly Wizard. Naarmate het concert vordert sluipt er meer humor in. Een cover van de metalband Manowar op fiddle, mandola (?) en bodhran gaat als vanzelfsprekend over in een jig op tin whistle. Op dezelfde manier verandert een dead metal grunt in Drunken Sailor...
Huize Maas
De eerste editie van Herfstfolk voltrekt zich vrijdag 11 november vanaf 21 uur in Huize Maas, Vismarkt 52 in Groningen. Entree: € 15,-. Voorverkoop: Plato en via www.herfstfolk.co.nr.