Van 29 aug t/m 9 sept is er het 6e Zeeland Nazomerfestival. De voorstellingen spelen zich vooral op en aan het water af. Zo is er opera in de haven van Terneuzen, toneel op een stoomschip uit 1910 en een theatermarathon bij de vismijn van Vlissingen. Op het Abdijplein in Middelburg spelen bands als dEUS, Bettie Serveert en het bijzondere gelegenheidsproject Radio Lume, met als muzikaal leider Waso De Cauter, lid van de bekende Gentse muziekfamilie. Ook is er een opmerkelijk muziektheaterstuk in een voormalig ‘Ambonezen-woonoord'.

Radio Lume
Radio Lume is een 14-mans band die zowel flamenco, zigeunermuziek als jazz speelt. Radio Lume - 'lume' is Roemeens voor 'wereld' - is tot stand gekomen onder de vlag van Piloot, het grensoverschrijdende productieplatform van diverse Vlaamse en Zuid-Nederlandse zomerfestivals. Het gelegenheidsorkest is daardoor na de première op de Gentse Feesten ook te zien geweest in Oostende en op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Op 30 augustus staat het op Cultura Nova in Heerlen. De korte tournee wordt afgesloten met een optreden op vrijdag 8 sept. op het Abdijplein in Middelburg vanaf  21.00 uur.

De man achter het project, Waso De Cauter, komt in de Provinciale Zeeuwse Courant aan het woord in een interview met Rolf Bosboom. Hier enkele passages uit dat artikel:

..."Het idee voor Radio Lume is begonnen met de observatie dat de globalisering in de muziek een nieuwe generatie muzikanten heeft gecreëerd die zich niet door de grenzen tussen genres en stijlen gebonden voelt", zegt De Cauter. "Er is een grote openheid voor andere genres. Dat vind ik persoonlijk een positieve evolutie." (...) Aanvankelijk wilde De Cauter met 21 muzikanten werken. "Maar dat werd financieel heel moeilijk." Uiteindelijk kwam hij uit bij veertien, wat goed werkbaar bleek te zijn. In muzikaal opzicht heeft hij vooral de grote lijnen uitgezet. "Ik richt me op de individualiteit van de muzikanten. Ik heb de kaders gemaakt waarbinnen zij kunnen musiceren en de vrijheid moeten zoeken om zichzelf te vinden." Die kaders bestonden bijvoorbeeld uit wat thema's, maar ook uit enkele nummers
van zijn jongste broer Myrddin (klarinet, gitaar), die evenals broer Dajo (contrabas) en pater familias Koen De Cauter (sopraansaxofoon, zang) een belangrijke stempel op Radio Lume drukt. "Verder heb ik drie overgangsarrangementen geschreven, van hooguit anderhalve minuut. Die zijn wel essentieel."

Waso De Cauter wilde bewust niet meegaan in het modieuze streven naar cross-over of fusion, waarbij stijlen samenvloeien tot een nieuw geheel. "Het mocht geen grenzeloze bigband worden. Ik wil geen genres op elkaar leggen, maar juist een confrontatie bewerkstelligen. Daarmee creëer je een nieuw spanningsveld. Om die reden heb ik gezocht naar mensen die echt respect hebben voor de verschillende genres."...

Molukse muziek
Een andere opmerkelijk programma-onderdeel is het muziektheaterstuk De vrouwen van Kamp Westkapelle met zang van Julia Loko en live muziek. De locatie is het voormalige opvangkamp van Ambonezen achter de zeedijk van Westkapelle. Vijftig jaar geleden vond  daar een gebeurtenis plaats die Nederland schokte. Nadat destijds de ‘Ambonezen' vijf jaar in ons land verbleven, stopte de Nederlandse regering met de verzorging van de ‘Ambonezen'. Ze werden geacht zelf in hun inkomen te voorzien en zo te integreren, terwijl velen zich beriepen op de gedane belofte van terugkeer naar hun vaderland. Toen er gebrek aan voedsel ontstond begonnen ze een vreedzaam protest en gingen ‘proletarisch winkelen' in het dorp. Deze actie werd niet echt gewaardeerd. De situatie escaleerde en het woonoord werd een kamp met uitgaansverbod, prikkeldraad en avondklok. Bij een incident werden negen Molukkers neergeschoten, waarop alle mannen werden afgevoerd om pas enkele maanden later terug te keren. Al die tijd bleven de vrouwen en kinderen in het kamp en leefden er onder erbarmelijke omstandigheden.In het muziektheaterstuk blikt een Molukse vrouw die het kamp als kind beleefde, terug op die woelige tijd. De vrouw wordt gespeeld door rasvertelster Nel Lekatompessy. Molukse muziek, sterk beïnvloed door de Portugese fado en Braziliaanse ritmes, geeft deze voorstelling een eigen sfeer. De titel verwijst naar De vrouwen van Troje van Euripides. Immers, het thema van ontheemd zijn en het verlangen naar een verloren vaderland is van alle tijden. Net als in de Griekse tragedie is er een belangrijke rol weggelegd voor het koor, met daarin de bekende zangeres Julia Loko. Hun zang wordt live begeleid door Molukse trommels en gitaarmuziek.

‘De vrouwen van Kamp Westkapelle' wordt acht keer uitgevoerd: do 31 aug (première) t/m za 2 sept en di 5 t/m za 9 sept. Aanvang telkens om 20u30. Het duurt 1u30 zonder pauze. Locatie: industrieterrein Oude Zandweg, Westkapelle.

Zie ook www.nazomerfestival.nl.