Het KlaraFestival van Vlaanderen staat komende twee weken in het teken van Finland. Het speelt zich af in Brussel. Klassieke muziek staat centraal, maar er zijn ook nogal wat folkgerelateerde concerten. Twee zondagen, 3 en 10 september, gooit het festival in samenwerking met vzw Muziekpublique de deuren open van een aantal privé-salons in de binnenstad, wat flink wat aantrekkelijke intieme concerten oplevert onder de noemer Living Room Music.

Radio Klara doet geregeld live verslag van festivalhoogtepunten. Zo hoor je elke werkdag tussen de middag rechtstreeks het Lunch Concert vanaf de FestivalBoot ‘Lorelei' aan de Akenkaai. Nadien komen gasten aan boord voor een gesprek over bekoring.Wat verleidt hun oren? Hun ogen? Hun ziel? Elke ochtend van 9 tot 12 is er het programma ‘De Grote Bekoring', het tweede hoofdthema's van het festival.

Uit het uitgebreide programma hier een selectie:

Zaterdag 2 sept
OPENING
In en rond het Kaaitheater Brussel aan de Akenkaai breed middagprogramma van 14-18 uur: van Zefiro Torna en een knapenkoor tot het Prometheus Ensemble, van een drijvende bioscoop en de misthoornen van Spectra Ensemble tot interactieve klankinstallaties. Verder een Talisker ‘revisited' van Luc Brewaeys, Peter van Heyghen met La Barca di Venetia per Padova, ruige zeemansliederen door Wim Willaert en Groot Bal op Finse tangomuziek van het Finse kamerorkest Avanti!


Zondag 3/9
Timo Väänänen (kantele)
Timo Väänänen bespeelt verschillende soorten kantele, het Finse nationale instrument; van kleine kanteles met slechts vijf snaren tot varianten met 39 snaren. Hij brengt zowel traditionele muziek als nieuwe composities met zijn instrument. Hij studeerde aan de beroemde Sibelius Academie in Helsinki en musiceert in tal van groepen, waaronder Taith, een traditionele folkgroep waarvan de 2 andere groepsleden Welsh zijn.
Aanvang 14.00u Zaal de Ribaucourtstraat 137, 2B/D rue de Ribaucourt Stad 1080 Sint-Jans-Molenbeek.

Luthomania
Luthomania is één van de groepen waarvoor de benaming wereldmuziek echt gepast is. De drie kernleden belichamen met hun specifiek luitachtig instrument en hun muzikale bagage evenveel totaal uiteenlopende culturen. De scherpe pipa van Xia Hua vertegenwoordigt het Verre Oosten, Abid El Bahri de Maghrebcultuur met de doffere, sloffig aangeslagen ud en Philippe Malfeyt zit met luit in het Westen. Van deze culturen is die van het Verre Oosten het minst aanwezig in de muziek. Melodieën uit het Midden Oosten komen wel vaak boven, net als de chromatisch dalende baslijnen. Die lijken wel ontleend aan renaissance- of baroklamento's, al leggen ze even goed de basis voor fado- en kleinkunstachtige muziek.
Aanvang 14.30u Zaal de Ribaucourtstraat 135, OA rue de Ribaucourt Stad 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Dylan Fowler & Gillian Stevens
Gillian Stevens en Dylan Fowler hebben een zeer uiteenlopende muzikale voorgeschiedenis; Dylan als jazzmuzikant en Gillian als uitvoerder van vooral oude muziek. Samen vonden ze een gemeenschappelijkheid in hun wens om muzikale categorieën te negeren en in hun voorliefde voor de traditionale muziek van hun thuisland Wales, weliswaar via een eigenzinnige benadering. Ze werden sterk beïnvloed door Bulgaarse muziek en staan in nauw contact met musici van daar, waardoor ze er zelf ook regelmatig concerteren. De afgelopen maanden traden ze met de Finse kantele speler Timo Väänänen op onder de groepsnaam Taith. Met hun tweeën creëren ze een magische en betoverende sfeer, waarbij ze gebruik maken van gitaar, drum, klarinet, viola da gamba en de ‘cwrth', een oud Welsh snaarinstrument.
Aanvang 15.00u Zaal J. Dubrucqlaan 65 Avenue J. Dubrucq Stad Sint-Jans-Molenbeek

Wim Willaert & Friends

Wim Willaert (o.a. Dolfijntjes en Flat Earth Society) met oeroude zeemansliederen. Soms breekbaar, soms onweerstaanbaar grappig.
Aanvang 15.30u Zaal de Ribaucourtstraat 139, 3E rue de Ribaucourt Stad 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Patricia Beyens (zang) & Frank Vercruysse (piano)

Patricia Beysens werd geboren in Rotterdam, maar woont en werkt in België sinds 1974. Ze gaf zangles in de Jazzstudio (Antwerpen) en doceert ondertussen al 12 jaar aan het Herman Teirlinck Instituut. Ze is self-made zangeres en instrumentaliste (o.a. bas-tuba en flügelhorn). Ze brengt klezmer en sefardische muziek met de ensembles Klezmokum en Klezmic NoiZ evenals een jazzrepertoire met big band, maar ook al meer dan 20 jaar zingt Patricia Beysens met grote overtuiging Duitse liederen. Haar uitvoering rijpte door jarenlang onderzoek, workshops bij de Duitse zanglegende Gisela May en persoonlijke contacten met schrijvers en componisten. Ze beperkt zich niet tot de wereldvermaarde traditie van het vooroorlogse Duitse cabaret. Zeker, ze brengt de spitse laconieke teksten van grootheden als Brecht, Kästner en Hollaender, op muziek van Weill, Eisler en Dessau. Maar ze brengt met even grote overtuiging onvergetelijke muziek uit het voormalige Oost-Duitsland. Ze wordt hierbij begeleid op piano door Frank Vercruysse.
Aanvang 16.00u Zaal Opzichterstraat 132 rue de l'Intendant Stad 1080 Sint-Jans-Molenbeek.

Graindelavoix
Oude Siciliaanse en Zuid-Italiaanse volksmuziek met Silvie Moors (zang) en Björn Schmelzer (zang, percussie). Voor Graindelavoix telt niet de historische reconstructie, maar de intensiteit en de sensatie waarover deze muziek beschikt. Graindelavoix voert gezangen uit ‘met de korrel op de stem'. Om klanken in kleuren om te zetten, hanteert het ensemble stemtechnieken die gaan van eigen, door de ervaring opgebouwde stemtimbres, tot oude vocale praktijken en versieringsstijlen zoals die kunnen gelezen worden in middeleeuwse traktaten of soms nog gehoord worden in gesloten gemeenschappen.
Aanvang 16.30u Zaal de Ribaucourtstraat 137, 4B rue de Ribaucourt Stad 1080 Sint-Jans-Molenbeek.

Maandag 4/9
Es
De muziek van de Finse Es (Sami Sänpäkkilä) heeft een ambient karakter. Wat hem het meeste raakt, typeert hij als ‘melancholisch' en ‘een gevoel van eenzaamheid'. Ondanks het subtiel, verfijnde en repetitieve karakter ervan wordt het nooit zielig of droevig, hoogstens weemoedig.
Aanvang 22:30 uur, Festivalboot, Akenkaai

Woensdag 6/9
Taith
Twee Welshmen (Dylan Fowler en Gillian Stevens) en een Fin (Timo Väänänen) ontdekten een gemeenschappelijkheid in de traditionele muziek van hun culturen. Hun project is dan ook een gezamenlijke ‘Taith' (Welsh voor ‘reis'). Deze instrumentale combinatie van de Finse Kantele en de Crwth uit Wales trok al veel aandacht op het gerenommeerde BBC Radio 3!
Aaanvang 22:30 uur, Festivalboot Akenkaai.

Donderdag 7/9
Malike
Melike geeft oude Turkse troubadoursliederen nieuwe kleur, zowel door haar originele kijk op de traditie als in combinatie met nieuwe ‘türküs' (volksliederen). Haar musici vinden zich, elk vanuit hun eigen roots, terug in een soort Turkse folk met Arabische en Europese ingrediënten. Een project waar de grenzen vervagen. Uitvoerenden: Melike Tarhan (zang), Osama Abdulrasol (qanun, bendir, gitaar), Wouter Vandenabeele (viool), Stefaan Smagghe (viool), Lode Vercampt (cello), Emre Gültekin (baglama), en Azeddine Jazouli (darbuka, raq, cajòn en bendir).
Aanvang 12:05 uur, Festivalboot Akenkaai.

Zondag 10/9
Gjovalin Nonaj
De Albanese muzikant Gjovalin Nonaj is een vaste waarde binnen de Brusselse muziekwereld. Hij speelt ondermeer bij Albrapsodie, Lulebore en Jour de Fête. Gjovalin Nonaj is sinds zijn twintigste onafscheidelijk verbonden met zijn accordeon, maar kreeg al veel vroeger de traditionele muziek uit Albanië ingelepeld. Voor Living Room Music legt hij de nadruk op de muziek uit zijn jeugd, de volksmuziek uit het Noorden van Albanië: epische liederen begeleid op de tweesnarige luit (çifteli) of op de lahuta (viool) en de maje-krahi, krachtige liederen die oorspronkelijk bedoeld waren om te communiceren over lange afstanden in de bergen. Een hommage aan zijn oom en leermeester, de 97-jarige Gjoke Nonaj.
Aanvang 14.00u Zaal Spanjestraat 59 rue d'Espagne Stad 1060 Sint-Gillis

21 Botons : Marinette Bonnert & Pere Romani
De Belgische Marinette Bonnert (1977) en de Catalaan Pere Romani (1981) maakten hun debuut als accordeonduo in Wenen, de stad waar de accordeon in 1829 werd uitgevonden. Met het duo 21 Botons (21 knoppen) verzoenen ze de Catalaanse volksmuziek (marxa, jota, xotis, rumba) met de Belgische (Anglaise, Maclotte, Scottisch), aangevuld met muziek uit Baskenland, Frankrijk, Italië en eigen composities. Een Europese ontmoeting vol bezieling.
Aanvang 14.00u Zaal F. Bernierstraat 25 rue F. Bernier Stad 1060 Sint-Gillis

Beñat Achiary & Didier Lasserre
Beñat Achiary werd in 1947 geboren in het Franse Baskenland en sinds zijn geboorte markeerde het zingen ieder moment van zijn leven. Basken zingen zoals ze ademen, alleen of in groep, in familiekring en tijdens hun werk. Voor Beñat Achiary was z'n land zijn zangleraar en is alles een bron van muziek: het gezang van de wind in de bomen, dat van de insecten of simpelweg dat van de taal. Als tiener ontdekt hij via de radio van zijn vader gospel, blues, jazz, tango en de chansons van Dario Moreno. Net zoals de grenzen van zijn land onduidelijk vastgelegd zijn, gebruikt de Baskische zanger en stemkunstenaar de traditionele gezangen als basis voor improvisatie, begeeft hij zich op het terrein van de klankpoëzie en verlegt hij daarmee de grenzen van de wereldmuziek. In dit programma wordt zijn zang ondersteund door percussionist Didier Lasserre.
Aanvang 16.00u Zaal Jean-Volderslaan 10 b. 14 (4 et.) Avenue Jean Volders Stad 1060 Sint-Gillis

Maandag 11/9
Beñat Achiary & Didier Lasserre
Zie zondag 10/9.
Aanvang 12.05u, FestivalBoot, Akenkaai

Dinsdag 12/9
Islaja
De stem van deze Finse is op het ene moment sprookjesachtig bedwelmend als Linda Perhacs, het andere moment wanhopig en breekbaar als Billie Holiday. Ritmes bewegen zich tussen folky handgeklap en herhalende mantra's, de sound schuurt aan tegen de Velvets, Tom Waits of een post-Beefheart psychedelica. De blues komt uit Finland en is een vrouw.
Aanvang 22:30 uur Festivalboot, Akenkaai.

Vrijdag 15/9
Last Night of the KlaraFestival
Vanaf 2006 creëert het KlaraFestival een nieuwe Brusselse traditie: The Last Night of the KlaraFestival! Het NOB en Okko Kamu brengen een ode aan Finse grootheden. Lindbergs humoristische, agressieve en idyllische Klarinetconcerto is solist Kari Kriikku letterlijk op het lijf geschreven. De heldere polyfonie en kleurschakering in de Zesde symfonie waren volgens Sibelius dan weer "van het zuiverste water".Verder presenteren Marco Beasley, ensemble Accordone en Helicon Kamerkoor een speciaal voor het KlaraFestival samengesteld programma, toegespitst op het thema De Bekoring. Voortdurend geschipper tussen geestelijke liederen en duivelse tarantella's mondt uit in het verzoenende La bella noeva. Ook treden aan de schreeuwende mannen van Huutajat, met hun (allerminst stille) knipoog naar een eeuwenoude Finse koortraditie!
Aanvang 20 uur in het Paleis voor Schone Kunsten.

Zie voor compleet programma, prijzen en adressen www.klarafestival.be
Meer info over de zondagse Living Room Music concerten op www.klarafestival.be/livingroommusic
Zie ook: www.muziekpublique.be