Het Fèrs Folk Festival in Raamsdonksveer biedt zaterdagavond 7 oktober twee Vlaamse folrockbands: Blunt en Anveld. Zondagmiddag 8 oktober treden de Nederlandse folkbands OrfeO en Lirio op. Zowel zaterdag als zondag is er dansinstructie door Wen Versteeg & Nieke van den Bedem.

Image
Wen en Nieke, foto Ronald Rietman

Programma
Het programma van de vierde editie van dit kleinschalige festival is als volgt:
Zaterdag 7/10: zaal open vanaf 20 uur, dansworkshop vanaf 20:30 uur waarna bal met muziek van Blunt en Anveld.
Zondag 8/10: zaal open vanaf 14 uur. Dansinstructie vanaf 15:00 uur waarna bal met muziek van Orfeo en Lirio.

Belgische bieren
Het Fèrs Folk Festival wordt gehouden in ‘De Koninck van Raems', Grote Kerkstraat 32 in Raamsdonksveer, vlakbij de kerk. Er is voldoende parkeermogelijkheid. Kinderopvang is zondag aanwezig. Zo ook catering en verschillende soorten Belgische bieren, waaronder Palm, Grimbergen en Steendonk.

De organisatoren willen het festival zo laagdrempelig mogelijk houden. Het organisatiecomite (Els van Seeters, Adam Oldenburg, Joan Beerend en Nelly Donkersloot) werkt met nog heel wat vrijwilligers. Samen delen ze als uitgangspunt dat er niets verdiend hoeft te worden aan het festival. De toegangsprijs houden ze zo laag mogelijk.

Het festival trekt al enkele jaren zo'n honderd bezoekers per dag. Die kregen de afgelopen jaren groepen te zien als Follia!, EmBRUN, Eaden, Danny Guinan, Amadan, Blind Summit, etc.

Blunt
Blunt staat voor onstuimig rockende gitaren, groovy bas, stuwende drums en etherische keyboards rondom een folky viool. Folkrock van het zuiverste water. Blunt stond afgelopen week in de studio voor de opnamen van hun derde album.  Eerder dit jaar verscheen hun tweede single "Why worry" na "Down" (‘04). In 2001 werd de band opgericht. Twee jaar later verscheen hun eerste album "On to the Battlefield" (2003). Vorig jaar hun tweede: "People". Het tweede nummer van hun recente single cd is een remake van "Strugglin'", eerder al te horen op het album "People".

blunt
Blunt

Bezetting:
Rik Vande Walle: zang, viool.
Lander De Roo: keyboards, backing vocals.
Vincent Messely: gitaar.
Gino Verstraet: drums.
Stijn Deldaele: Bas, backing vocals.

Zie ook www.bluntfolkrock.be.

Anveld
In het najaar van 2002 ontstond bij Eddy Vanacker het idee om een echte rockende folkbalgroep op te richten. Hij verzamelde een aantal muzikanten rond zich en bedacht de naam: Anveld was geboren! Op hun palmares staan al heel wat indrukwekkende optredens in binnen- en buitenland, waarvan de meeste plaatsvonden in 2005. April dit jaar bracht de groep haar eerste full-cd uit ‘Anveld' (Appel Records 1307/Wild Boar Music) met 14 hoofszakelijk zelfgeschreven nummers. In 2004 hadden ze al eens een demo gemaakt en in 2005 waren ze te horen op de verzamelaar Jong Folk, zoals ook een nummer van hun verscheen op de eerste Boombal-cd eerder dit jaar.

Anveld gaat creatief om met de bestaande dansstructuren, zodat hun opzwepende dansmuziek ook voor de luisteraar leuk en interessant blijft. De groep bestaat uit Eddy Vanacker (gitaar), Maarten De Splenter (saxen en piano), Inge Smedts (fluit, piccolo en doedelzak), Seraphine Stragier (cello en viool), Tim Coulembier (bas), Sam Bouckaert (drums, percussie en samples) en Elke Elsen (o.a. doedelzak en fluit) die de hoogzwangere Inge Smedts tijdelijk vervangt.

In deze samenstelling stonden zeafgelopen augustus ook op het podium van het Deerlycke Festival. Onze recensent Paul schreef daarover toen ondermeer het volgende: ...In vele opzichten is Anveld vergelijkbaar met de vakbroeders van Aedo maar absoluut geen duplicaat. Hoewel Anveld geafficheerd wordt als balgroep maakt een compositie als "Mazulma", een mazurka voor piano en cello, duidelijk dat de groep meer potentie bezit, dan "slechts" het brengen van uitbundige balmuziek. Grote aanjager van het gezelschap is saxofonist/pianist Maarten de Splenter. Voortreffelijke blazer, goed ondersteund door het ritme-duo Tim Coulembier (bas) en Sam Bouckaert (drums). En waar de Belgen het vandaan halen weet ik niet maar plotseling stond daar het zoveelste jonge talent op het podium. Elke Elsen is de naam. Fluitiste van slechts 16 lentes, die met haar fragiele fluitgeluid fier overeind bleef in de stevige Anveld aanpak...

anveld
Anveld, foto Jan Stragier

Luister hier alvast eens naar een fragment van hun opwindende bourrée Adriaense vlinder. Op Anveld spiksplinternieuwe site www.anveld.be zijn trouwens nog veel meer muziekfragmenten te beluisteren.

OrfeO
OrfeO bestaat sinds maart '05, in die zin dat de groep toen pas echt aan het repeteren sloeg, want de basis van OrfeO was min of meer al tijdens Folkwoods 2002 gelegd. OrfeO zegt zelf nog op zoek te zijn naar een eigen sound. Hun inspiratie vinden ze in o.a.  Franse en Ierse dansmuziek, waar ze een eigen arrangement aan hangen. Na het eerste BoschBal een half jaar geleden beschreef onze recensent Henk hun genre nog als: ...softe spirituele muziek, je kent dat wel, harp, belletjes, fluiten, contrabas en andere snaren... Maar de band staat niet stil. Ze ontwikkelen zich gestaag door. Luister maar eens naar deze Zweedse polka.

orfeo
OrfeO, foto Ronald Rietman

De groep bestaat uit Erica (fluiten en bellen), Lies (harpen), Marco (gitaren, bodhrán, djembé), Paul (Roemeense contrabas).
Zie ook www.folky.org/orfeo.

Lirio
Lirio is de meest in het oog springende jonge balfolkgroep die Nederland rijk is. Het trio Wouter Kuyper (trekzak/doedelzak/fluit), Gerdien Smit (viool) en Sander van der Schaaf (gitaar/cajon) wordt op Fèrs Folk extra ondersteund op percussie en mogelijk ook op contrabas. In zo'n samenstelling is Lirio enkel bij uitzondering te zien. Zo maakten ze op het Folkwoods Festival vorig jaar veel indruk met contrabassiste Katrien Bos (Wè-nun Henk en Quinteto Astor) en de jeugdige percussionist Bram "Chardon" Jorissen aan hun zijde. Hun sound klonk daardoor nog voller dan gebruikelijk.
Lirio's melodieën zijn voornamelijk afkomstig uit of geïnspireerd op de Franse en Nederlands-Vlaamse traditionele muziek, maar doordrenkt met invloeden uit de hedendaagse popmuziek en wereldmuziek. Met deze mengeling maken zij een geheel eigen stijl, die een energieke en eigentijdse draai geeft aan traditionele muziek.

Als enige buitenlandse groep figureerde Lirio met het nummer Blauwbaardwals op de jongste 'Jong Folk'-cd Fars ('05) in België. Lirio's eerste full-cd is al opgenomen en wacht nu nog op de release. Aan het ontwerp van het hoesje wordt momenteel de laatste hand gelegd. Op hun website www.lirio.nl kun je van zeven van de dertien nummers een fragment beluisteren.

Image
Lirio, foto Ronald Rietman

Begin vorig jaar waren er al drie nummers van Lirio te horen op het album Nieuw Akoestisch Peil (Fréa/Music & Words), een samenwerkingsverband van de Nederlandse groepen Matzko, Dubius, Wè-nun Henk, Humus en Lirio.  

Zie ook www.fersfolkfestival.com.