Op 26 november staan in het Patronaat in Haarlem weer een tiental roots- en americana-optredens gepland in beide zalen vanaf 15:00 uur. Het zevende Roots of Heaven-festival heeft opnieuw een sterk programma, met o.a. Woven Hand, Mary Gauthier, Fred Eaglesmith en Ane Brun.

Het festival Roots of Heaven heeft zich in zeven edities ontwikkeld tot één van de belangrijkste en meest toonaangevende roots, alt.country en americana-festivals die ons land rijk is. Grensverleggend, maar wel met een scherp oog voor de traditie. Naast de vele optredens kan er natuurlijk ook lekker gegeten worden (het eetcafé heeft een speciale "rootsy" kaart deze dag). Op de zevende editie treden de volgende artiesten op:

El Pino & The Volunteers (Dommelsch zaal 15:30 uur)
Dat Nederland meetelt in de wereld van de Americana en Country bewijst El Pino met zijn Volunteers. Met het ongelofelijk sterke debuutalbum Molten City, uitgebracht door kwaliteitslabel Excelsior, blazen ze als tumbleweed door de Nederlandse polders.
Website: www.elpinoandthevolunteers.com.

Damien Jurado (Kleine zaal 16:15 uur)
Betoverend is de nieuwe plaat Now That I'm In Your Shadow van Damien Jurado te noemen. Muzikale landschappen die Damien inkleurt met alledaagse verhalen over stil leed. Liefhebbers van Dolorean, Elliott Smith en Damien Rice zullen spoedig ook Damien Jurado in hun favorietenlijstje opnemen.
Website: www.damienjurado.com en www.myspace.com/damienjurado.

Tandy (Dommelsch zaal 17:00 uur)
De kapotte stem van zanger en tekstschrijver Mike Ferrio bijt zich vast in een schroeiende allegaartje van stokoude rock, blues, folk en country. Met de nieuwe plaat Did you think I was gone? is Tandy hard op weg om een eigen genre te creëren. Tandy slokt haar publiek op met grillige, gepassioneerde en intrigerende verhalen die zich laten luisteren alsof je in de ban bent van een spannende triller.
Website: www.yellowslipper.com/abandcalledtandy/index.html.

Ben Weaver (Kleine zaal 18:00 uur)

De jonge Weaver (25) vertelt met zijn rauwe, doorrookte stem op een prachtige manier de meest schrijnende verhalen. Als een eenmans-Gebroeders Grimm met gitaar, maar dan gegarandeerd zonder happy endings.
Website: www.benweaver.net.  

Mary Gauthier (Dommelsch zaal 18:45 uur)
Bob Dylan is een groot fan van Mary Gauthier en heeft haar opgenomen in de playlist van het door hem gepresenteerde radioprogramma op XM Satellite Radio. Op haar 35ste schreef ze haar eerste nummer, toen ze was afgekickt van de drugs en alcohol. Op Drag Queens in Limousines, de cd waarmee ze doorbrak, verhaalt Mary Gauthier over dat harde leven aan de zelfkant van de maatschappij. Vorig jaar verscheen haar jongste plaat, No Mercy,  opnieuw een mix van country, folk, blues en pop, die op nummer 3 terecht kwam in de lijst van Beste Albums van 2005 van The NY Daily News.
Website: www.marygauthier.com.

mary gauthier
Mary Gauthier

Ane Brun (Kleine zaal 19:45 uur)

Met haar warme stem en akoestische gitaar brengt de in Stockholm woonachtige Noorse singer-songwriter Ane Brun haar breekbare en intieme liedjes tot leven. Ze won daarmee al heel wat prijzen. In november 2005 kwam haar album Duets uit, met gasten als Teitur, Wendy McNeill en Ron Sexsmith en het succesvolle nummer Lift Me, een duet met de Noorse superband Madrugada.
Website: www.anebrun.com.

Image
Ane Brun

Fred Eaglesmith & Band (Dommelsch zaal 20:30 uur)
Een Canadese singer-songwriter met Fries bloed in zijn aderen en een geboren verteller, dat is Fred Eaglesmith. Hij zingt over boeren, arbeiders, vermoeide cowboys of prachtige maar kwaadwillende vrouwen en alles wat daartussenin zit. In Amerika wordt Eaglesmith inmiddels in één adem genoemd met Guy Clark, Tom Waits, Lyle Lovett en Joe Ely. Met zijn nieuwe plaat Milly's Cafe is een plek behaald in de Americana top 10, waarmee hij aangeeft nog lang niet klaar te zijn en blijft trakteren op zijn eigenzinnige mix van rock, hard-edged honky tonk, folk, early sixties en country.
Website: www.fredeaglesmith.com.

The Resentments (Kleine zaal 21:30 uur)
"Somewhere along the way, what began as an excuse to get together and trade songs became a bonafide band" Jud Newcomb, Stephen Bruton, Jon Dee Graham (op 26 november helaas niet aanwezig in verband met familie omstandigheden), Bruce Hughes en John Chipman zijn allen legendarische muzikanten. Ooit werkten de diverse leden samen met oa Johnny Cash, Willy Nelson, Bo Diddly en Elvis Costello. Samen vormen ze nu deze superformatie waarin ze hun muzikale vrijheid hebben gevonden.
Website: www.theresentments.com.

Woven Hand (Dommelsch zaal 22:15 uur)
16 Horsepower heeft moeten wijken voor Woven Hand, dat eerder nog een nevenactiviteit was van frontman David Eugene Edwards. Op www.kindamuzik.net schrijft Bart Breman over de nieuwe plaat Mosaic: ...En wederom slaagt Edwards er in om zijn muziek tot een uiterst beklemmende luisterervaring te maken. De streng religieuze zanger vertelt je dat braambosjes écht praten en dat het Laatste Oordeel wel eens heel slecht voor je uit kon pakken. Ook al beschouw je je zelf als atheïst, de zanger zingt je weer de stuipen op het lijf...  
Website: www.wovenhand.net.

woven hand
Woven Hand

Cracker (Kleine zaal 23:30 uur)
Opgericht door zanger/gitarist David Lowery, die zijn sporen eerder verdiende met de band Camper van Beethoven. Met Cracker werden half jaren 90 diverse alternatieve hits gescoord als I Hate My Generation en vooral de klassieker Low. Met een nieuwe bezetting, bestaand uit: Johnny Hickman (gitaar), Kenny Margolis (keyboard), Frank Funaro (drums) en Sal Maida (bas), werd in juni het album Greenland uitgebracht. Leon Weterings zegt op www.livexs.nl: ...Bluesriffs, orkestrale ballads, gruizige lo-fi en zelfs een reggaedeun. Greenland heeft het allemaal. "Now We're Back On The Block", zingt Lowery in Everybody Gets One For Free. Gelukkig maar, prachtig album!...
Website: www.crackersoul.com.

cracker
Cracker

26 november 2006, Roots of Heaven VII, Het Patronaat in Haarlem. Entree 27,50 euro, aanvang 15:00 uur.
Zie ook: www.patronaat.nl.