-door Cor Vanistendael-
De 38ste Gentse Feesten gaan dit jaar van start op zaterdag 14 juli. Tot maandag 23 juli , de traditionele ‘maandag van de lege portemonnees ‘ kun je op tal van plaatsen in de stad terecht voor de meest uiteenlopende concerten en bals.

Voor een bloemlezing per dag, eerst even een overzicht van dagdagelijkse activiteiten. Iedere avond barst in het Baudelopark vanaf 20u00 een boombal op. Zoals ieder jaar is het aanbod nationale en internationale bands uit het balfolkcircuit indrukwekkend. Het is om te beginnen volkomen gratis en bovendien één van de gezelligste plekjes in het feestgewoel van de feesten. Voor de echt fervente dansers is er trouwens nog meer te beleven in dat legendarische park. Zo is er een werkelijk fantastische Salsabar waar iedere avond vanaf 20u live orkestjes spelen, maar ook 's namiddags vinden hele reeksen dansinitaties plaats georganiseerd door Danspunt. Voor elk wat wils en uit de vier hoeken van de wereld: Argentijnse Tango, Buikdans, Oriëntaalse dans, Merengue, Salsa, Berberdans, Samba, Tapdans, Flamenco, enz. enz.

Bloemlezing per dag
Maandag 14 juli: De traditionele openingsstoet, een volks en folkloristisch totaalspektakel gaat uit. Zeker voor mensen met kinderen een aanrader. Kinderen zijn overigens zeer welkom op de feesten met dagelijks talloze straatacts, circusvoorstellingen, kindertheater en animaties, meestal volkomen gratis of zeer democratisch geprijsd.

Muzikaal beginnen de feesten voor de volwassen folkliefhebber pas rond 21u30 met twee activiteiten. Bij Sint-Jacobs treedt de peetvader van de Gentse feesten, Walter De Buck & groep - het Gentse Nationale Volkslied ‘Het Vliegerke' is van zijn hand. Na de meester, kan u op dezelfde plaats terecht voor een hulde aan de meester van de meester. Karel Waeri is een typische Café Chantant zanger uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Zijn grootste succes kende hij in Gent en zo raakte hij dank zij de folkrevival op het einde van de jaren '60 van de 20ste eeuw weer in de belangstelling door vertolkingen van zijn nummers door Wannes Vandevelde en natuurlijk ook Walter Debuck. Het project Waeri is een samenwerking tussen Dranouter Folkfestival en vzw Trefpunt en werd opgezet door gitaarvirtuoos en kleinkunstzanger Wigbert Van Lierde. Naast Wigbert zullen ook de Antwerpse Mira, Klaas Delrue, zanger bij Yevgueni, Marie Knoop en Wannes Capelle liederen van Waeri vertolken.

Dinsdag 15 juli: Een eerste echte topdag. Het Zesde Metaal, de dialectpop band van de al eerder vermelde Wannes Capelle mag om 20u het spits afbijten op het groot podium bij Sint Jacobs. Om 21u30 is Willem Vermandere aan de beurt. Om 23u treedt tenslotte het tweede grote project van vzw Trefpunt voor het voetlicht. Dick Van der Harst, stadscomponist kreeg in dit herdenkingsjaar van de Spaanse Burgeroorlog, in de marge van het erfgoedproject ‘Los Ninos de la Guerra' een compositieopdracht. Het resultaat heet Vlernika, een multimediaal concert. Cineast Fabio Wuytak verzorgt een beeldverhaal over de vluchtelingkinderen die in massaal in Vlaanderen terecht kwamen naar aanleiding van het bombardement op Guernica. In totaal werden 32.000 kinderen naar het buitenland geëvacueerd, waarvan 5000 in België. Veel families, inclusief de mijne, hebben herinneringen aan deze oorlogswezen. Dick Van der Harst stelde een orkest met Vlaamse en Baskische muzikanten. Een unieke gelegenheid om txalapartavirtuozen Ander Barrenetxea en Inigo Monreal nog eens aan het werk te zien. De muziek wordt live uitgevoerd tijdens de uitvoering van de film.

Woendag 16 juli: niet zo'n boeide dag op het podium bij Sint Jacobs. Wel is er op de boombaldansvloer de wereldpremière van Harakiwi, de nieuwe balfolkjazz groep, (of was het jazzbalfolk, of nog iets anders?) van Wim Claeys. Deze tendens kwam tot nu toe vooral uit Frankrijk, waar groepen als Vachinton.G, Djal, Dédale, Zef, Dites 34 en Gwandalzen al jaren proberen om dansbare folk te spelen waarin onverwachte jazzprogressies opduiken. In de spiegeltent in het Baudelopark kunt u ook nog vanaf middernacht een uniek intiem concertje meepikken van de reeds vernoemde txalaparta muzikanten.

Donderdag 17 juli: weer een echte topdag, maar dan specifiek voor liefhebbers van wereldmuziek. Oxfam Wereldwinkels kreeg voor één dag de programmatie van het groot podium bij Sint Jacobs toegeschoven. Het begin om 20u00 met een knaller van een Maori dansvoorstelling van Te Matarae i Orehu. Om 23uur krijgen we het feestelijke Turkse Baba Zula te verwerken en er wordt afgesloten met l'Orchestre Internationale de Vetex & Friends, de wereldfanfare die naar aanleiding van Rijsel Culturele Hoofdstad van Europa werd opgericht.

Woendag 18 juli: opnieuw de voorstelling van een gelegenheidsproject bij Sint Jacobs met om 21u30 Djamelike, een samenwerking tussen de Gentse Raizanger Djamel en de Gentse Turkse zangeres Melike en haar band. Met hun eigen feeling gaan deze wereldburgers onze schat aan kleinkunst liederen te lijf. Het populaire repertoire van Clouseau, Will Tura en oa Marco Borsato worden in een nieuw arabisch-turks jasje gestoken. We zijn benieuwd of de nieuwe kleren ook dit keer de man maken. Later, rond middernacht krijgt Tuur Florizoone, accordeonist van Tricycle, vrij podium in de spiegeltent in het Baudelopark.

Donderdag 19 juli: weinig boeiende dag op een vrij zeldzaam optreden van Koen De Cauter Trio met Tcha Limberger na. Gipsyjazz van de bovenste plank en bovendien met zeer Gentse wortels. In de spiegeltent in het Baudelopark, vanaf middernacht.

Vrijdag 20 juli: het feest barst pas laat los vandaag. Chris De Bruyne, de oude kleinkunst bard, is de laatste tijd weer in bijzonder goede doen sinds zijn eigenzinnige akoestische CD Westendesongs uit 2005. Blijkbaar rijpt talent dan toch met de jaren. Afsluiten kunt u of bij Sint Jacobs waar het feestelijke Zonko met bakken koperblazers en een funky bassen op balkaneske wijze het feest aan de gang houdt. Als u het wat intiemer wil kunt u opnieuwe in de spiegeltent terecht waar Dick Van der Harst één van zijn eigen hobby projecten voorstelt: Quartetto Bartoletti. Italiaanse rootsmuziek met af en toe een modernistische toets van de meester zelve.

Zaterdag 21 juli: misschien wel de topact van de hele feesten op het groot podium bij Sint Jacobs. 10 jaar Ambrozijn eindelijk nog eens integraal op de planken. Met strijkers en internationale gasten. Mocht u ze in Leuven gemist hebben, kunt u uw schade deze keer inhalen.

Zondag 22 juli: interessante dag voor kleinkunstliefhebbers. De oer Gentse Miek en Roel - u weet wel die twee met hun protestsongs - proberen het na al die jaren nog een keer. Als u ze niet wil missen: afspraak 20u bij Sint Jacobs. Daarna worden ze wellicht - zij het respectvol - van het podium geblazen door de populairste Vlaamse kleinkunstband van het moment: Yevgueni. Als u het nog eens wil meemaken - gillende meiden die uit de bol gaan voor teksten mét inhoud - mag u dit niet missen. Het feest kan daarna toch al niet meer stuk, dus kunt u het beste nog even gaan nagenieten bij Mec Yek, het Roma project van Jaune Toujours. U vindt ze vanaf middernacht in de spiegeltent in het Baudelopark.

Maandag 23 juli: traditioneel de langste nacht van de feesten. Een nacht die zal baden in country, bluegrass en ‘old dirty blues'. Nathalie Delcroix, zangeres bij Laïs komt met haar eigen Country project The Partches naar Sint Jacobs vanaf 21u30. Daarna ‘verschijnt' Bruno Deneckere met zijn band. Onbeschrijflijke zanger en gitarist met een gitzwarte ziel en stevast een dijk van een begeleidingsband. Waarna bluesveteraan Roland Van Campenhout het nog eens mag proberen om in stijl de nacht door te spelen. Kan hij het nog?