Vrijdag 13 en zaterdag 14 juli is er in het Zeeuwse Nisse de twaalfde editie van het gratis muziekfestival Pastorale au Parvis. Vrijdagavond treden in het dorpskerkje o.a. Loubistok en Ishtar op. Zaterdag staan er vanaf 14:30 uur op de muziekkiosk op het dorpsplein: Iain Matthews, Quatro Ventos, Ashels, Powderblue, Aranis, No Blues en The Uprights.

Nisse is een klein dorp (500 inwoners) in de Zak van Zuid-Beveland, ongeveer 7 kilometer ten zuiden van Goes. Het is een van de mooiste dorpen uit de regio en heeft dan ook het predikaat 'beschermd dorpsgezicht'. Het festival speelt zich af op en rond het sfeervolle dorpsplein rond de muziekkiosk.

VRIJDAG
De hoofdconcerten van het programma op vrijdagavond de 13de juli in het kerkje worden gegeven door Loubistok uit de Oekraïne van 20 tot 21 uur en door het Vlaamse gezelschap Ishtar va 21:45 tot 22.45 uur. Tussen de concerten door speelt jong talent wereldmuziek, folk en klassiek op een eigen podium tussen koffie, thee, wijn en cake door. Zo zijn er multi-talent Chelsea Oostdijk met begeleiders en is er een optreden van Malou Remijn en Pien van Maldegem met gitaar viool en zang. Voordat Loubistok om 20 uur begint brengt ondermeer een jeugdig harp-ensemble vanaf 19:15 uur er al de stemming in.  
Kaarten voor het vrijdagavondconcert kunnen on-line of telefonisch worden gereserveerd of bij de voorverkoopadressen worden gekocht. Natuurlijk is het ook mogelijk om aan kaarten de kassa te kopen. Omdat er in het kerkje slechts 200 plaatsen beschikbaar zijn, moet darrvoor vooraf worden gereserveerd. On line of telefonisch (zie www.pastorale.nl). Het zaterdagprogramma is zoals gezegd vrij en gratis  toegankelijk.

Loubistok
Loubistok is een ensemble van vijf zangeressen uit Lviv, de belangrijkste stad in West-Oekraïne. Ze hebben allemaal een conservatoriumopleiding gevolgd en zijn stuk voor stuk actief in het muziekleven van Lviv. Ze begeleiden zichzelf op een 20-tal traditionele instrumenten en brengen overwegend volkse melodieën uit Oekraïne. De groep treedt op in de traditionele klederdracht van de Karpaten. De naam Loubistok betekent zoveel als ‘liefdesdrank'. Hun repertoire halen ze grotendeels uit de traditie van de Hutzulen, een bergvolk uit de Karpaten, en uit de rijke ‘kozakkentraditie'. De meerstemmige zang vormt het hoofdbestanddeel van hun repertoire naast de vaak adembenemende begeleiding op kobza (een instrument dat sterk lijkt op een gitaar), op bandoura of knieharp (een buikvormig snaarinstrument dat buiten Oekraïne nauwelijks bekend is), op viool en fluiten.
Sinds 1996 toeren deze vijf getalenteerde dames regelmatig door België, Frankrijk, Engeland en een enkele keer door ons land. Naast gesmaakte optredens op het Arundel Folkfestival in Engeland (2004), Folkfestival in Ham, België (2005) en vorig jaar nog op Gooikoorts en Festival du folklore (F) zijn zij jaarlijks gevraagde en geliefde gasten in de église St.-Pierre te Parijs.
Samenstelling: Oksana Melnychuk (alt, kobza en bandleidster), Roksolyana Pryzvanska (mezzo-sopraan en bandoura), Nadiya Kuka (sopraan en bandouriste), Nataliya Khanas (mezzo sopraan en violiste) en Mariya Lys (mezzo sopraan, dwarsfluit en allerlei traditionele fluitjes zoals soupilka, kaval).

Ishtar
Met hun programma TroubAmour sprokkelde de Vlaamse groep Ishtar liefdesliederen van troubadours uit heel Europa. Ishtar verzamelde de pareltjes van de Europese volksmuziek en bewerkte de liederen voor hun ensemble. Ze zingen de liederen in de originele taal, maar naast de zang zijn het vooral de arrangementen (van bassist Michel Vangheluwe) die opvallen. Het gaat om kleurrijke composities met opzwepende ritmes of juist ingetogen. En dat alles met respect voor de oorspronkelijke boodschap. Ishtar, de Babylonische godin van de liefde, gaf haar naam aan dit gezelschap van klassiek geschoolde muzikanten die een grote passie en fascinatie voor de oude Europese volksmuziek delen.
In de begeleiding hoor je viool, altviool, cello, (alt)hobo, contrabas, gitaar en piano. Ishtar staat de volgende dag op het grote podium van het Brosella Festival in Brussel.

ishtar
Ishtar

Samenstelling: Soetkin Baptist (zang), Ann Vandaele (zang), Els Vandaele (zang), Joost Van Brussel (zang & accordeon), Marleen Vandaele (viool), Korneel Taeckens (altviool & percussie), Hans Vandaele (cello & zang), Lode Cartrysse (hobo & althobo), Frank Markey (klarinet, saxen & tamboer) en Michel Vangheluwe (contrabas, piano, gitaar, arrangementen en composities).
Website: www.ishtar.be.

ZATERDAG
De eerste optredens beginnen zaterdag om 14:30 uur op de muziekkiosk op het dorpsplein en het feest duurt voort tot ongeveer middernacht. Aan het begin van de avond worden de barbecues aangestoken en de saladetafel gedekt. De volgende acts staan op het affiche:

Iain Matthews
Iain Matthews werd geboren als Iain Mcdonald op 16 juni 1946 in Scunthorpe. Matthews veranderde zijn naam om geen verwarring te krijgen met de saxofonist Ian Mcdonald van King Crimson. Iain Matthews heeft minstens zestig Cd's en LP's op zijn naam staan, als soloartiest of als onderdeel van een groep. Speelde o.a. in de groepen Plainsong, Matthew Southern Comfort en Pyramid, en zat samen met Richard Thompson in de legendarische groep Fairport Convention. Matthews scoorde ook een wereldhit met het Joni Mitchell nummer 'Woodstock'.  Het streven naar perfectie, vernieuwing en het zoeken van uitdagingen lopen als rode draad door zijn carrière. En die duurt inmiddels al meer dan 35 jaar. Iain Matthews is een wereldburger, toerde als singer-songwriter de hele wereld door met zijn gitaar en talrijke andere muzikanten. Hij is een bovenal een Engelsman, maar woonde lange tijd in Amerika.

iain matthews
Iain Matthews, foto Ronald Rietman

Sinds enkele jaren is hij terug in Europa en koos domicilie in het Nederlandse Horst. Hier werkte hij al samen met Peter Slager (Bløf) en Ad Vanderveen.
Website: www.iainmatthews.com.


Quatro Ventos
Quatro Ventos, dat vorig jaar haar tienjarig bestaan vierde,  vertolkt de fado. In Nijmegen trekt deze groep elke laatste zaterdag van de maand een volle bak trekt tijdens het Casa de Fado. Van Rotterdam tot Lelystad en van Groningen tot Tilburg komen de liefhebbers erop af. Zoals in Bairro Alto, de fadowijk van Lissabon worden de liefhebbers gelokt met de combinatie lekkere hapjes en hartstochtelijke fado in restaurant Oporto. Scharnierpunt van Quatro Ventos is de in ons land wonende Portugese zanger-gitarist Emanuel Pessanha. Een zanger die de kunst verstaat gedoseerd en toch vol emotie te zingen. Pessanha heeft een prachtige, donkerbruine stem en treft de juiste toon tussen ontspanning en passie; volks en poëtisch, zoals het hoort bij fado. Hij wordt omringd door Wout Pennings (gitaar/Portugese gitaar), Aili Deiwiks (viool) en Bob Wisselink (contrabas). De onlangs verschenen nieuwe cd ‘ Vozes do Silêncio', straalt de virtuositeit van de vier muzikanten uit.
Website: www.quatroventos.nl.

Ashels
Ashels put vrijelijk uit Franse, Vlaamse, Ierse, Schotse en zelfs Turkse bronnen, maar componeert in toenemende mate ook eigen materiaal. De recente cd Mirage (na Hier en Nu uit '96 en Galeria uit '99 en het mini-album Minnelusten uit '05 alweer de vierde) bestaat daar voor een groot deel uit.  In een eigenzinnige aanpak met knipogen naar de jazz, minimal music en pop weten ze zowel dansers als luisteraars te bekoren. Een mooie ballade, een stevig instrumentaal nummer, een zwierige wals, een deuntje om bij weg te dromen, een polyfone samenzang wisselen elkaar moeiteloos af.  Sinds Annemie Piron vijf jaar geleden Ashels kwam versterken heeft het vocale gedeelte een belangrijker plaats ingenomen. Volgend jaar viert Ashels zijn 20-jarig bestaan.

ashels
Ashels

Samenstelling: Annemie Piron: zang, Jeroen Dewulf: bas, Wilfried De Schepper: gitaar, cello, dwarsfluit, Koen Danhieux: drum, percussie, Guido De Meester: percussie, hommel, mondharp, doedelzak, Koen Garriau: sopraan-, alt-, tenorsax, Ulrich Garriau: tin whistle, low whistle, kromhoorn, doedelzak, Paul Garriau: draailier, gitaar.
Website: www.ashels.be.

Powderblue
Vorig jaar stond Marjolein van der Klauw samen met Henk Hofstede, Pim Kops en Arwen Linnemann als het Avalanche Quartet op het Pastoralepodium. Ze maakten indruk met vertolkingen van Leonard Cohen songs. Dit jaar komt Marjolein van der Klauw met haar eigen groep Powderblue en met haar eigen nummers. Balancerend tussen Americana en folk weet Van der Klauw met haar gitaarspel en stem ieder publiek te ontroeren. Na 2 succesvolle cd's die ook in de VS niet onopgemerkt bleven, staat nu een nieuwe cd  op stapel.  
Haar carrière begint najaar 1998 als ze de Grote Prijs van Nederland (categorie singer-songwriter) wint. Niet lang daarna gaat ze de studio in. Ze werkte mee aan opnames van onder andere Mathilde Santing en Thé Lau. Ze is ook te horen op de laatste cd van de Canadese singer-songwriter Shannon Lyon en op het eerste Nederlandstalige album van BJ Baartmans. Ook is ze als gastzangeres overigens ook prominent te horen op het recente Nits-album Les Nuits.

marjolein van der klauw
Marjolein van der Klauw, foto Ronald Rietman

Powderblue: Marjolein van der Klauw (zang/gitaar), Jac Bico (gitaar), Leon Klaassen (drums) en Gert-Jan Blom (bas).  
Website: www.powderblue.nl.

Aranis
De akoestische muziek van het zevenkoppige Vlaamse Aranis situeert zich tussen hedendaags klassiek, postrock, kamermuziek, avantgarde en folk. Klassieke kamer-muziekinstrumenten (piano, contrabas, twee violen en dwarsfluit) worden aangevuld met een accordeon en een gitaar. De composities komen voor een belangrijk deel van Joris Vanvinckenroye, bekend als contrabassist bij Troissoeur. Aranis is voor het eerst in ons land te zien. Afgelopen jaar maakten ze bijvoorbeeld furore op het grote Dranouter-festival. Tijdens het jongste Brugge-festival verzorgde Aranis een dubbelconcert met Troissoeur. Onze recensent kwalificeerde Aranis toen als ‘een sterk doorgegroeid Flairck'. Het ruim een kwartier durend nummer Zilezi van het debuutalbum van Aranis noemde hij het indrukwekkende magnum opus. ...‘Van sereen tot sinister. Van twinkelende jubel tot roerend drama. Onvermijdelijk toewerkend naar een geladen climax'...
Aranis: Joris Vanvinckenroye (contrabas, composities), Linde De Groof (viool), Liesbeth Lambrecht (viool), Marjolein Cools (accordeon), Jana Arns (dwarsfluit), Axelle Kennes (piano), Stijn Denys (gitaar).
Website: www.aranis.be.

NO blues
Op het festival Folk in de Wâlden in het Friese Oentsjerk speelde het succesvolle No Blues zeer ontspannen, met het nodige spelplezier. Voor de Leeuwarder Courant was het dé  verrassing van het festival. Maar de kenners kennen de kwaliteiten van deze ‘arabicana'-groep al langer. NO blues vormt al twee jaar de bijzondere muzikale verbinding tussen folkblues en traditionele Arabische muziek. Met een repertoire vol liedjes over ‘ordinary folks', liefde en verdriet, gespeeld en gezongen in de traditie die voor zowel de folk-blues als de Arabische muziek kenmerkend zijn. De folk-blues invloed komt van zanger/gitarist Ad van Meurs, die onder andere met zijn band The Watchman, balanceert tussen blues en singer-songwriters repertoire. De Arabische kleur komt van de stem en de ud van Haytam Safia. Contrabassist/zanger Anne-Maarten van Heuvelen voegt een jazzy tintje toe. Hun eerste album leverde de groep in 2005 meteen al een bescheiden hit op: Farewell Shalabiye. Black Cadillac is al net zo aanstekelijk en staat op de dit jaar verschenen nieuwe cd Ya Dunya met bijdrages van niemand minder dan Tracy Bonham.

no blues
NO blues, foto Ronald Rietman

No Blues: Ad van Meurs (zang, gitaar), Haytham Safia (zang, ud, Arabische luit), Anne-Maarten van Heuvelen (zang, contrabas), Osama Maleegi (percussie), Ankie Keultjes (zang, geluid).
Website: www.myspace.com/nobluesnl.

The Uprights
Pastorale sluit af met jong talent uit Zeeland. Warme zomerse dagen aan de Zeeuwse kust leveren blijkbaar inspiratie voor Jamaicaanse klanken. Reggae dus ... en dat in de pure vorm; loom, swingend en spannend tot het eind. The Uprights vielen al op bij de contests Hooi!Koorts en 2ndInfluenZ, kwamen op radio en tv en hebben inmiddels een schat aan podiumervaring. Rienko, Leen, Johan, Jan, Ronald, Enno maken muziek waar je vrolijk van wordt, op kan dansen, naar kan luisteren en kijken. De eerste eigen song was ‘The way of the upright', gebaseerd op teksten van het boek Spreuken uit de Bijbel. Hierdoor is ook de naam van de band ontstaan.
 
Zie ook www.pastorale.nl.