Festivalnieuws
Bredaas folkfestival in PodiumBloos
Stuk voor stuk zijn dit groepen en muzikanten die al een eigen plaats hebben veroverd in de folkscene van Breda en ver daarbuiten. En dat geldt ook voor de Ierse singer-songwriter Tom Acton, die tekent voor de entr'acts in de foyer. In PodiumBloos (Speelhuislaan 151, Breda) kan een groot en enthousiast publiek in een passende ambiance en tegen een schappelijke entree van de optredende groepen en hun muziek gaan genieten.
De groepen die op 23 sept. 2007 optreden op BloosFolk (1):
ALLOTRIA (13.00 uur)
De groep omschrijft verklaart haar naam als ‘van alles wat'. 'Allos" betekent eigenlijk ‘anders' en ‘tria' staat voor drie. Eind 2005 begonnen de drie ervaren muzikanten aan hun muzikale wereldreis. Inmiddels voeren zij volksmuziek uit onder meer Griekenland, Rusland, Spanje en Groot Brittannië. Zij gebruiken daarbij een veelheid van authentieke instrumenten, onder meer viool, balalaika, bouzouki, piano, mandoline en klarinet.
Allotria wordt gevormd door:
Louise van der Woude - zang en percussie
Chris Olthof - snaren
Tom Hoogkamer - klarinet, viool
YOSSEL YOSSEL (14.00 uur) www.yosselyossel.nl
Yossel Yossel vertolkt de Klezmermuziek, de van oorsprong instrumentale Joodse straatmuziek voor feestelijke én voor droevige gebeurtenissen. Muziek die wordt gespeeld op zowel een trouwerij als een begrafenis. Soms is het dansmuziek naar vaak zijn het ook melancholische ballades. Klezmermuziek is beïnvloed zowel door de folk als de jazz. Ook het Jiddische lied maakt deel uit van het repertoire. Yossel Yossel is bekend om haar eigen wijze van spelen. Niet alleen zijn de traditionele instrumenten als viool en klarinet vervangen door saxofoons en trompet. Met de komst van Martin Peulen zet Yossel Yossel het Jiddische lied in een nieuw daglicht. Niet eerder werden de levensliederen zo dramatisch verklankt, met een zuiverheid die de klassieke oriëntatie van deze zanger verraadt. Voeg daarbij de performance van deze kunstenaar en het mag duidelijk zijn dat het bijwonen van een optreden van Yossel Yossel een aanrader is.
Sinds december 1995 bestaat de groep. De bezetting is als volgt:
-Joop Lengkeek - bariton en saxofoon
-Marn van Rhee - slagwerk
-Harry van Lint, - trompet
-Jaap Posthumus - accordeon
-Kees van Velthuizen - alt saxofoon
-Martin Peulen - zang
CAIRN O'MHOR (15.00 uur) www.cairnomhor.nl
Cairn o' Mhor is een Nederlandse band met het muzikale hart in Ierland. Sinds 1993 zijn ze met Keltische traditionele muziek actief in zowel Ierland als Nederland en België. Muziek die wat hen betreft ook best wel eens uit bijvoorbeeld Galicië of Zweden mag komen. Cairn o' Mhor speelt met name in pubs en op festivals, maar een feestje slaan we zeker niet af. Met een eigen geluidstechnicus en met een bezetting van zes muzikale én zeer ervaren mannen staan ze garant voor een aardige 'pot' Ierse muziek.
De bandleden zijn:
John van Brakel - gitaar, bodhran
Kees van de Sande - bouzouki, zang, mandoline
Jens Barabasch - fluit, Spaanse doedelzak (Gaite), bodhran
Kees Schoone - accordeon
René Krol - basgitaar en bodhran
Michiel Kuijs - viool
Tijdens het optreden van Cairn ‘Mhor treedt een aantal keren de dansgroep OISIN voor het voetlicht. De twee groepen werken ook samen in de show Heartbeat of the Mhor. Dansgroep Oisín (spreek uit: o-sheen) is in 2001 opgericht en is een onderdeel van de stichting voor Ierse Folkloristische dans, gevestigd te Eindhoven. Het repertoire wat Oisin brengt gaat van traditie tot show, afgewisseld met soft en hard shoes. Van reels tot ceili's of van a-capella tot de opzwepende snelle stepdance. Ook de kostuums worden afgewisseld van traditioneel tot vlot en zwierend! De dansers zijn allen amateurs en hebben behalve het dansplezier ook interesse in de andere aspecten van de Ierse (dans) cultuur zoals het deelnemen aan Ierse danswedstrijden in Nederland en Ierland, het bezoeken van Ierse muziek of dansvoorstellingen en iedereen heeft wel iets met het mooie land.
BRAVADE (16.30 uur) www.bravade.nl
Bravade speelt (traditionele) dansmuziek uit diverse landen van West- en Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Israël. Naast het gebruikelijke instrumentarium zoals viool, klarinet, accordeon, tuba en contrabas, bekend in onze Westeuropese muziek, wordt er ook gespeeld op instrumenten die specifiek zijn voor landen in Oost-Europa (Balkan). De klanken van de kaval, tambura, gadulka, bouzouki en de darabuka geven, samen met de vaak aparte maatsoorten, die bijzondere sfeer weer, die zo kenmerkend is voor deze muziek. Het zal niemand verbazen dat Bravade een graag geziene gast is op folkdansbals. Het repertoire van deze groep heeft een fenomenale omvang.
De leden van de volksmuziekgroep:
Louise van der Woude - zang, percussie
Tom Hoogkamer - klarinet, kaval, viool
Jeannette Mis - viool, gadulka, tambura, bouzouki, gitaar
Corine Westerlaken - accordeon, contrabas, zang
Arent Storm - contrabas, gitaar, bouzouki, tambura, mandolinebanjo, zang
Hans Welsing - darabuka, snaredrum, tapan, tuba, doedelzak
Jac Verhagen - techniek
Jan Werner - techniek
SMIDJE VERHOLEN (17.30 uur) www.smidjeverholen.nl
Folk op z'n Brabants. Smidje Verholen wil de typische, muzikale Ierse karakteristieken op z'n Brabants brengen. Geïnspireerd door de volksmuziek zoals die door Willem Vermandere en The Chieftains gebracht werd. Echte fans van de Ierse muziek, maar hun ziel ligt in het Brabantse volkse leven. De muzikanten vinden niets heerlijker het publiek te laten genieten van de nostalgische sferen, zoals die al meer dan 25 jaar door Smidje Verholen gebracht worden: Volkse gebeurtenissen, spokerijen, hekserijen, vrijerijen, schijterijen en wat dies meer zij. Smidje speelt veelal muziek uit vervlogen tijden. Nostalgische liedjes en verhalen uit de vorige eeuw(en). Vooral verhalen en liederen uit het Kempenland. De muzikanten bespelen viool en theekistbas, saxofoon, gitaar en trekzak, Ierse fluiten, klarinet, accordeon, hommel, mondharmonica en stem.
Smidje Verholen begon al in 1981.
Heden ten dage bestaat de band uit de volgende leden:
- Paul van Hulten - zanger
- Jac Bastiaanse - fluiten, klarinet, hommel
- Roy Kivit - saxofoon en theekistbas
- Rietje Mahieu - viool, accordeon
- Hans Luijten - accordeon, trekzak, gitaar
NAVENANT (18.30 uur) navenant.tripod.com
Folk met een vette knipoog naar fun. De fun die de muzikanten hebben als zij hun instrumenten beroeren en als zij hun kelen schrapen. De fun die het publiek heeft als de aanstekelijke deuntjes weerklinken, als de tranentrekkende ballades, zoute zeezangen en druipende drankliederen elkaar weer eindeloos en vol raffinement afwisselen. Navenant speelt polka's, jigs, gigues, reels, valses, andro's en foxtrots chinoises. Het repertoire vindt zijn oorsprong in landen als Ierland, Frankrijk, België, Lichtenstein en de rest van de (vrije) wereld. Navenant is een ode aan drank, liefde, vrouwen, andere mensen en kroonkurken. De instrumenten die tijdens de optredens worden gekastijd: accordeon, trekzakken, doedelzak, whistles in soorten en maten, stringbas, gitaren, bodhrans, lepels en ander bestek, handen- en voetenwerk, kelen, slagwerk, bouzouki en alles wat verder voorhanden is.
De Navenant-muzikanten zijn:
-Kees Schoone - pianoklavier
-John Hop - trekzak
-Gerlach Hoogers - fluiten, doedelzak, zang
-Rene Krol - snaren, zang
-John Rijnen - bas
-Gorie Hendrikx - percussie, zang
-Motell Rijnen - voorzang, gitaar, fluiten
Entr'acts:
TOM ACTON - Singer/songwriter/storyteller www.fullspiral.nl
Tom Acton is geboren in Dublin, waar hij opgroeide met grote mainstream Ierse folk artiesten zoals Christy Moore. Zijn eerste concerten gaf hij in de jaren zeventig in o.a. de Universal Folk-club van Ierland. In ruim 20 jaar stond Tom Acton op vele club- en festivalpodia in Europa met een mix van eigen composities en bekende Ierse meezingers. Zijn Ierse achtergrond heeft hem gemaakt tot wat hij nu is: ‘a Bard in the widest sense of the word'.
Zondag 23 september 2007, BloosFolk (1), PodiumBloos, speelhuislaan 151, Breda. De entree voor het hele festival, dat van 13 tot 20 uur duurt, is 10 euro. Entreekaarten verkrijgbaar via www.podiumbloos.nl, bij het UITpunt Breda en op 23 september vanaf 12 uur aan de kassa van PodiumBloos.