Festivalnieuws
Trad.It! biedt opnieuw gevarieerde Europese folk
Tsuumi Sound System (Finland)
Dit energieke achtkoppige ensemble mengt moeiteloos diverse vormen van wereldmuziek met de eigen Noordse traditie waarbij de typisch Finse eigenheid duidelijk hoorbaar blijft. De muzikanten hebben een breed scala aan invloeden en achtergronden en die maken dit octet tot een unieke en krachtige mix van creativiteit en innovatief muzikaal vakmanschap. Tel daar een op zijn zachtst gezegd intense live performance bij op en je hebt het plaatje van deze sensatie uit Finland compleet!
Tommi Asplund viool
Esko Järvel viool, altviool, sounds
Pilvi Talvitie piano en harmonium
Hannu Kella accordeon
Jani Kivela gitaren, cittern
Joakim Berghåll saxofoon, percussie
Timo Antilla contrabass
Jussi Nikula slagwerk, percussie
www.tsuumi.com
Mairtin O'Connor Trio (Ierland)
Halverwege de jaren tachtig trad met enige regelmaat een jonge Ierse trekharmonicaspeler in Nederland op als begeleider van de in Den Haag wonende Ierse zangeres Sharon Bradley. In Groningen speelden ze in het vlakbij De Oosterpoort gelegen fameuze, piepkleine cafe De Plu's. Nu vijfentwintig jaar later staat ‘Galway man' Mairtin O'Connor met zijn eigen trio hier op Trad.It! Op zijn negende begon Mairtin met spelen en dat deze knoppentovenaar het ver zou brengen werd al snel duidelijk. In een indrukwekkende reeks van Ierse bands waaronder De Dannan, Midnight Well, Skylark en Boys of the Lough etaleerde Mairtin zijn creativiteit en muzikaal enthousiasme. Hij werkte samen met grootheden als Mark Knopfler, Elvis Costello, Tanita Tikaram, Townes Van Zandt en Rod Stewart, deed met Bill Whelan's productie "Riverdance" mee en hij had ook nog tijd om een aantal alom geprezen solo platen te maken. Mairtin wordt vergezeld door fiddler Cathal Hayden (Four Men and a Dog) en gitarist Seamie O'Dowd.
Hotel Palindrone (Oostenrijk)
Tijdens Trad.It! 2006 ging het gerucht dat er in de Kelderzaal een superswingend bandje stond te spelen dat je gezien móest hebben...Gevolg: een totale verstopping bij de zaalingang en vele boze bezoekers die er niet in konden. Dat gaan we nu recht zetten want we hebben Hotel Palindrone wederom uitgenodigd! Dit keer hebben we een plek voor hen waar zowel zijzelf en jullie de ruimte hebben. Hotel Palindrone combineert niet alleen de eigen Oostenrijkse, Alpine muziek maar ook die uit andere Europese tradities met een frisse en moderne aanpak. Zelf spreken ze van Alpine Roots Fusion en die leidt tot verassende combinaties, zowel van muziek als van instrumentarium. Alpengejodel en Schuetzentanz worden moeiteloos gecombineerd met een Zweedse nyckelharpa of met een Bretonse bombarde. Het resultaat is een swingend en zeer dansbaar Europees Bal Folk!
Hotel Palindrone presenteerde afgelopen najaar hun nieuwe CD Dial 1702.
Albin Paulus - klarinet, doedelzakken, mondharp, bombarde, fluit, jodelen
Stephan Steiner - viool, draailier, trekharmonica, nyckelharpa, zang
John Morrisey - mandola, gitarra battente, cittern, zang
Peter Nattterer - bas, saxofoons, piano, harmonium
www.hotelpalindrone.com
Ulman (Duitsland)
Noorderzon festivaldirecteur Mark Yeoman zag op 25 augustus tijdens Noorderzon 2007 dit Duitse familiebedrijf optreden in de Spiegeltent en was vervolgens zo onder de indruk dat hij riep dat "Ulman het beste was dat de Europese folkscene de laatste jaren had voorgebracht ".
Of dit zo is mag je natuurlijk zelf beoordelen maar feit is dat dit kwartet uit het Duitse Leipzig de afgelopen jaren een grote reputatie heeft opgebouwd in de Europese folk- en wereldmuziekscene. Tijdens hun concerten presenteren ze een geheel nieuwe combinatie van akoestische instrumenten - trombone, draailier, viool, grote trom en trekharmonica - aangevuld met moderne dance beats. De Ulman muziek past niet in een hokje; aangename, folky melodieën worden gemixt met invloeden uit bijvoorbeeld rock'n roll en drum'n bass en dat alles leidt tot een fascinerende en unieke sound die muzikale grenzen overstijgt. Ulman geldt als een van de meest vernieuwende Duitse - en wellicht Europese - folkbands . Vorig jaar zomer kreeg de groep de Creole Preis, de prijs voor ‘beste wereldmuziek uit Duitsland' toegekend. Ze kregen al een warm onthaal op festivals in Saint Chartier (F), Kaustinen (Fin), Falun (S), op het Groningse Noorderzon festival en in het Deense Roskilde.
Till Uhlman draailier, viool, samples
Johannes Uhlman trekharmonica
Andreas Uhlman trombone, fluiten
Uli Stornovski Ulman drums
www.ulman.info
Calicanto (Italie)
Op Trad.It! kom je een mix tegen van jonge groepen en van ‘oudgedienden' zoals dit Italiaanse gezelschap uit de regio Veneto in het noorden van Italië. Net als bij veel andere Italiaanse bands en muzikanten (Ciapa Rusa, Maurizio Martinotti, Riccardo Tesi) lag ook bij Calicanto veldonderzoek naar traditionele muziek uit de eigen regio ten grondslag aan band en repertoire. Deze wetenschappelijke invalshoek werd al snel verlaten en de band werd een belangrijk onderdeel van de Italiaanse folkrevival. Ze toerden door Europa en brachten een aantal fraaie CD's uit met veel liefdevolle aandacht voor de tradities van Veneto.
Calicanto stopt graag wat theatrale elementen in hun concerten en deze voorliefde leidde tot projecten met diverse theater- en met filmmakers. Toch is het veldonderzoek niet helemaal vergeten; in 2005 publiceerden ze een CD en een 80 pagina tellend boek over de muziek van de Colli Eugeneii, een klein heuvelgebied bij Padua.
Claudia Ferronato zang
Francesco Anassin clarinet,ocarina,fluiten
Giancarlo Tombesi contrabas
Roberto Tombesi zang, trekharmonica,mandola,ludro (Istrische doedelzak)
www.calicanto.it
Dazibao (Belgie)
Artistieke frontvrouw Sophie Cavez van dit Belgische kwintet is druk bezet. Je komt haar niet alleen tegen in groepen als Urban Trad maar ook in het Brussels/Galicische Ialma of in het Knopf Quartet. Met de vier collega's van Dazibao brengt ze op Trad.It! folky composities met een eigen geluid dat grotendeels bepaald wordt door inventief en vrolijk spel op twee trekharmonica's. Met het vertrek van hun luit/ud speler veranderde dat geluid wel iets maar gebleven is het speelse (maar nu ook soms wat steviger) percussiewerk op darbouka, pandeiro, udu, cajon, belletjes en bekkens. band. Zorgde eerst de Arabische luit (ud) voor wat oosterse kleurtjes, nu brengt de semi-akoestiese gitaar een Europees, jazzy element in.
Sophie Cavez trekharmonica
Jonathan De Neck trekharmonica
Emmanuel Baily gitaar
Jo Zanders percussie
Vincent Noiret contrabas
www.myspace.com/dazibaofolk
Rachel Unthank and The Winterset (Engeland)
Met hun in zangerig Geordie accent gezongen songs, maakt dit meisjeskwartet uit Northumberland, vrienden bij zowel de hardcore liefhebbers van de pure Britse traditie, als bij diegenen die meer het muzikaal avontuur zoeken. De gemeenschappelijke achtergrond van de zusjes Unthank en het begrip voor traditionele muziek dat ze van huis uit mee kregen, vormt de basis voor hun huidige muzikale avonturen. Belangrijkste invloeden waren niet iconen als June Tabor of Eliza Carthy (waar ze wel fan van zijn); de rauwe Geordie ‘male'bands en shantykoren hadden een grotere invloed op hun zangstijl..
Pianiste Stephanie Conner creëert een bijzondere, soms dromerige sfeer en achtergrond voor de liedjes van zusjes Rachel en Becky. Sinds kort maakt fiddler Niopha Keegan, afkomstig uit de Ierse scène in Londen, het kwartet compleet. Ondanks hun jonge leeftijd kunnen ze al bogen op een aantal successen. Zo werd hun eerste CD Cruel Sister uitgeroepen door Mojo Magazine als folkalbum van 2005, kregen ze de Live Performanceof the Year Award van het 2006 Cambridge Folkfestival. Hun nieuwste CD The Bairns is genomineerd voor de BBC Folkwards 2008 als Best Folkalbum. Zeer uitgebreide info vind je op
www.rachelunthank.com/home.htm.