Hieronder volgt een korte introductie van alle muzikanten en (onder voorbehoud) het speelschema van de dag:
Iain Matthews
Deze Britse folkrock-legende was medeoprichter van de destijds revolutionaire folkrockformatie Fairport Convention, daarna volgden Matthews Southern Comfort, waarmee hij de wereldhit Woodstock had, en Plainsong. Hij werkte ook nog samen met Ad van der Veen en Eliza Gilkyson. Hij treedt niet meer zo vaak op, maar heeft al eerder in de concertreeks gestaan van Folk in de Wâlden, de sfeer daar zal hem hebben doen besluiten op het festival zijn opwachting te maken.
www.iainmatthews.com
Chris Smither
Als oude rot in het singer-songwritersgenre, is Chris Smither een voorbeeld voor de jongere generaties, en nog steeds is hij geliefd bij het publiek. Dat bleek afgelopenweekend nog op het Naked Song Festival, waar de kleine zaal van het Muziekcentrum vol zat en mensen zelfs moesten wachten om naar binnen te mogen. Met zijn fingerpicking gitaarspel, scherpe of humoristische teksten en gruizig stemgeluid heeft hij al menig fan gemaakt.
www.smither.com
VENcE
Dit is een nieuwe, eigenzinnige Nederlandse band uit Groningen, die lekker in het gehoor liggende, maar ook avontuurlijke muziek maakt. Elk lid van de groep heeft zijn eigen muzikale voorkeur, en die invloeden zijn terug te horen in het geluid: jazz, pop, hippie, progrock en natuurlijk folk, je vindt het allemaal in VENcE. www.myspace.com/vence01
Lenny Kuhr
Behoeft nauwelijks introductie, wie kent niet de Troubadour, waarmee ze het Songfestival won, of Visite met Les Poppys. Muziek is ze altijd blijven maken, enkele jaren geleden bracht ze nog een plaat uit met fado-liedjes.
www.lennykuhr.com
Caroline Herring
Over een concert van deze dame uit Texas schreef Jelle Schuilenburg op Kinda Muzik: ...Wonderbaarlijk mooi was haar uitvoering van de spiritual 'Unclouded Day', dat zij ook daags na de orkaan Katrina in een kerk in haar geboortestaat Mississippi had vertolkt. Die Amerikanen hebben helemaal geen Hollandse waterbouwtoestanden nodig: neem Herring als nationale troubadour in dienst en New Orleans is binnen de kortste keren weer op poten!... Caroline Herring komt naar het festival met een andere singer-songwriter, Cara Luft, en begeleider Hugh McMillan op bas, mandoline en lap steel guitar.
www.carolineherring.com
Nancy Kerr & James Fagan
Wie van het traditionele Britse idioom houdt en niet vies is van vlotte Ierse-, Schotse- en Shetland-tunes op fiddle en bouzouki moet ze komende dagen zeker niet missen, zo luidde het advies van Henk op Folkforum nadat hij Nancy Kerr & James Fagan had zien optreden in januari 2007. In 2003 wonnen ze de BBC 2 Folk Award voor beste duo, en dat is natuurlijk al een zware aanbeveling. Met bouzouki met een gitaar-body en viool begeleiden ze hun beide stemmen, die afwisselend de leadzang doen.
www.kerrfagan.com
4 Wheel Drive
Pasgeleden bracht deze formatie hun tweede cd Another Town uit, op www.cdbaby.com wordt de muziek door een luisterar omschreven als 'bluegrass music played and sung with European flair.'
De bezetting van 4 Wheel Drive: Joost van Es (viool, zang), Alfred Bonk (contrabas, zang), Edu Grin (mandoline, zang), Jan Michielsen (gitaar, zang), Jürgen Biller (5-string banjo, zang). Luister alvast op www.myspace.com/4wdbluegrass.
Linde Nijland
Vorig jaar nam Linde Nijland met Annemarieke Coenders afscheid van Ygdrassil op Folk in de Wâlden, dit jaar doet ze dat van Sandy Denny. Niet helemaal natuurlijk, de liedjes van deze legendarische zangeres zullen nog wel op haar repertoire blijven staan, maar het programma dat ze rond dit materiaal opbouwde komt tot een einde. Nog een keer komt ze de liedjes zingen, en wel met haar band, bestaande uit Hans Battenberg (viool), Arnold Veeman (bas) en Bert Ridderbos (gitaar, accordeon en cittern).
www.lindenijland.com
Swart-Wyt
Muzyk om nei te harkjen, zo omschrijft de festivalwebsite het. Om te vervolgen met: En zo is't maar net met deze rasvertegenwoordigers van het Friese luisterlied. Bauke van der Woude en Campbell Forbes zijn de twee gezichten van Swart Wyt. Bauke komt uit Harlingen, Campbell van de Bahama's, vandaar. Ze brengen een programma in het Fries of stadsfries. Daar schamen ze zich niet voor, waarom zouden ze, ze zijn er juist trots op. Liedjes met diepgang wisselen af met bijna niemendalletjes, van poëzie tot sinterklaasachtig gerijm: alles kan bij Swart Wyt. Maar altijd en onvoorwaardelijk met overtuiging gebracht. Bauke is een meester in relativeren. Grote, schier ongrijpbare onderwerpen terugbrengen naar een tastbare handvol zodat je onmiddellijk begrijpt wat er bedoelt wordt is zijn kracht. Campbell's caraïbische swing doet de rest, en echt zoals hij in het Fries zingt hoor je zelden. Zoals vaak is ook John Eskes met zijn spankelende spel op gitaar en accordeon van de partij.
Willard Grant Conspiracy
Absolute topper op het affiche is Robert Fisher, oftewel Willard Grant Conspiracy. Hij maakt er een gewoonte van om elke plaat weer anders te laten klinken. Twee jaar terug was Let it roll nogal ruig countryrocky getint. Onlangs kwam zijn zevende uit: Pilgrim Road (Glitterhouse/Munich) met uitgebreid begeleidingsorkest. Maar hij kan ook intiem klinken, enfin op Folk in de Wâlden komt hij in elk geval met vier muzikanten en zijn songs staan bekend om de zeggingskracht. www.willardgrantconspiracy.com
Mama Roux
Eigen folk eerst, gebracht met flair en passie. Het klinkt misschien niet meteen politiek correct, maar het omschrijft aardig wat Mama Roux doet. Nederlandse folk dus. Mieke Roes, Caroline Buitenhuis en Tynke Luske zingen hun meerstemmig gezongen, eigen liedjes, begeleid door Juul Beerda (accordeon) en Erik te Loo (bas). www.mama-roux.nl
Iontach
Hoewel er veel singer-songwriters te horen zijn op deze editie, is er ook Keltische folk, en wel van het Duits-Ierse trio Iontach. Dat is het Ierse woord voor prachtig, ongetwijfeld van toepassing op de muziek van deze groep. Siobhán Kennedy, Angelika Berns en Jens Kommnick hanteren een breed scala aan instrumenten, waaronder fluit, viool, cello, bouzouki en gitaar. www.iontach.de
Speelschema:
13.00-14.00 Iontach (Dld) Rabobank-tent
13.45-14.45 Swart-Wyt (NL) tuinzaal
14.30-15.30 Chris Smither (USA) Rabobank-tent
15.15-16.15 Vence (NL) tuinzaal
16.00-17.00 Caroline Herring (USA) Rabobank-tent
16.45-17.45 Mama Roux (NL) tuinzaal
17.30-18.30 Linde Nijland (NL) Rabobank-tent
18.30-19.00 Tuingeluiden met Sidaro (NL), Cara Luft & Hugh Macmillan (USA) en mogelijk een surprise-act in het park Stania State
19.00-20.00 Iain Matthews (UK) Rabobank-tent
19.45-20.45 4 Wheel Drive (NL, BE, DLD) tuinzaal
20.30-21.30 Lenny Kuhr (NL) Rabobank-tent
21.15-22.15 Nancy Kerr & James Fagan (UK) tuinzaal
22.00-23.00 Willard Grant Conspiracy (USA) Rabobank-tent
In zijn column Achter De Muziek Aan heeft Henk een aflevering gewijd aan het festival, die is hier na te lezen.
Zaterdag 7 juni 2008, Folk in de Wâlden, Landgoed Stania State, Rengersweg, Oentsjerk, van 13.00 tot 23.00 uur. Entree: 30 euro aan de kassa / in de voorverkoop tot 5 juni (zie festivalwebsite): 25 euro.
Voor meer informatie, reserveringen, route en overnachtingsmogelijkheden: www.folkindewalden.nl.
Alle foto's in dit artikel zijn gemaakt door Ronald Rietman