Hoe is 't mogelijk! Het enthousiasme bij 't eerste BoschBal in Den Bosch kende gisteravond (16/4) geen grenzen. Wat 'n feest. Entourage en muziek waren top. Alleh, er waren bedenkingen bij de stroefheid van de vloer, de geluidskwaliteit en het ontbreken van trappistjes. Maar daar gaan de piepjonge organisatoren (van 15 tot 18jr) vast mee aan de slag. Dus kom met z'n allen naar de tweede editie in de Bossche Talent Factory op zaterdag 2 september met live-muziek van het Vlaamse Embrun.
Op een gegeven moment waren er meer dan 200 (!) dansers op de vloer van de oude fabriekshal. Een record voor Nederlandse begrippen. Bij onze zuiderburen gaat het in de studentensteden bij het Boombal om een veelvoud, maar hier is 150 toch de max tot nu toe!?
Voor enkele met de band Göze meegekomen dansers uit Gent en Antwerpen was de opkomst bij het BoschBal ook een openbaring. Onder hen Cor Van Istendael, een van de vier dansers bij het allereerste bal in de Genste Boomstraat, zo'n vijf jaar geleden. Hij had zich in Den Bosch goed vermaakt. ‘Alleen iets doen aan de vloer en het geluid...', adviseerde hij. Klesie, de manager van het roemruchte Vlaamse Boombal, stelde guitig de raadselachtige vraag: ‘hoe noemt gij 't wanneer meerdere boomballen tesamen komen? Een BoschBallen...
De oudste van de vier organisatoren, de 18-jarige Noël Josemans, stond halverwege nog te shaken. Het was allemaal erg stressvol. De aanvankelijk gearrangeerde geluidsman voldeed niet. Iemand ging door z'n enkel, dus moest een dokter opgetrommeld worden, wat snel lukte. Op de vraag hoe-ie het vond glimlachte hij zenuwachtig, maar toch ook een tikkie gelukzalig. Ze waren in hun opzet uitgegaan van 150 betalende bezoekers. Dit waren er toch wat meer? En de muziek van Göze was gaaf. Een van de ouders stak z'n bezorgdheid niet weg: ‘We vroegen ons steeds af of ze het wel allemaal konden overzien. Stel je voor dat er geen man op af was gekomen. Wie zou dat moeten betalen?"
De hele familie hielp mee. Notenkruidenkoek kwam rechtstreeks uit moeders keuken, zoals ook de broodjes ham, kaas en gezond. Volgens de jongere broer die deze lekkernijbar bestierde, was de chocoladecake ingekocht. De 15-jarige Lisa Freitag, ook organisator, knikte zelfverzekerd op de vraag of de tweede editie rond was: ‘Ja natuurlijk, 2 september opnieuw hier...'
Er was hard gewerkt aan een smakelijke aankleding. De ruw gemetselde muren waren sfeervol verlicht. Tussen de stokoude houten balken van het plafond glinsterde op zo'n twintig meter hoogte nog een glitterbal van het urban-dance-feest van de dag ervoor. Een speciaal team achter een verlichtingsmengpaneel deed fantastisch werk.
Lirio-accordeonist Wouter Kuiper begeleidde de dansinstructie die gegeven werd door Wen Versteeg, zoals gewoonlijk in kilt. Meteen stond de grote dansvloer vol. Hanterdro, Andro en Scottish, Den Bosch wist er al snel raad mee. Voor de beginners was het goed dat OrfeO vervolgens softe spirituele muziek speelde. Je kent dat wel, harp, belletjes, fluiten, contrabas en andere snaren. Na een half uur ging het gas erop met de Vlaamse toppers van Göze. Eerst was de diatonische trekzak van accordeonist Wim Claeys nauwelijks te horen, maar na enkele nummers en een nieuwe geluidsman was dat probleem weer gefikst. IJzersterk en groovend was het snarenwerk van Maarten Decombel (gitaar en cister) en Sam van Ingelgem (bas). De percussie van Jo Zanders bezat ongekende pit.
Ze gingen er twee uur lang tegenaan. Het swingde als een trein, dus de transpiratie droop over de dansvloer. Maar de muziek van Göze kende ook de nodige nuancering. Vergis ik me of citeerde Claeys nog even de grote Italiaanse accordeonist Ricardo Tesi in ‘La Gourmande'. Er passeerden nummers als Ribin, César, Christian, En Neige en de mazurka Tuileries, maar evengoed spiksplinternieuwe naamloze andro's, mazurka's en scottishen. Toen ver na middernacht het podium volstond voor een jamsessie vertrok onze laatste trein alweer richting Eindhoven.... Gelukkig ligt de Talent Factory slechts op zo'n vijf minuten lopen vanaf het station.
Wen Versteeg