Sociale projecten die geschrapt worden vanwege Olympische Spelen, zijn half Duitse vriendin, whisky als smeermiddel bij een huwelijk, het is zomaar een greep uit de onderwerpen die de Canadese en joodse singer-songwriter Geoff Berner bezig houden. Zijn teksten zijn rauw en confronterend, maar de man is dan ook op een missie, zo bleek gisterenmiddag in de Paradox in Tilburg.
Geoff Berner heeft wat te melden en doet dat in zijn meestal zelfgeschreven liedjes zonder luidkeels zijn eigen mening op te dringen aan wie het maar horen wil. Hij schreeuwt niet en als ie denkt dat de toehoorders een woord niet begrijpen legt ie dat rustig even uit. Tijdens een paar liedjes begint hij een couplet, bedenkt zich en geeft een verklaring, en vervolgens herhaalt ie de eerste zin en gaat weer verder alsof er niks aan de hand is. Zijn missie bestaat uit mensen overtuigen van het nut van whisky, die dan ook rijkelijk vloeit tijdens het optreden, maar ondertussen komt ook de betrokkenheid van de singer-songwriter bovendrijven.
In The Whiskey heeft whisky eerst de huwelijksonderhandelingen voor zijn ouders vlotgetrokken en daarna de huwelijksnacht. Het gevolg is nu op het podium te zien en te horen. En traditioneel hoort een joodse bruid aan het huilen te worden gebracht met een liedje tijdens de bruiloft. Berner heeft Weep, Bride, Weep, waarin de bepaald niet rooskleurige toekomst als 'vrouw van' aan bod komt en wat haar echtgenoot zoal heeft uitgespookt voor zijn huwelijk. Het publiek zingt gewillig mee, de sfeer is opperbest.
Berner verhaalt niet over de verschrikkingen die de joden hebben meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog, wel over de geschiedenis en hedendaagse gevolgen. Deze middag is er bijvoorbeeld Maginot Line, over het enorme Franse verdedigingswerk dat niet echt hielp omdat het Duitse leger er gewoon omheen trok. En bij Half-German Girlfriend concludeert hij in de aankondiging dat nazi's en orthodoxe joden het over een ding wel eens zullen zijn, dat wat hij met zijn vriendin uitvreet echt niet kan.
Over een goed jaar worden de Olympische Winterspelen in Vancouver gehouden, de plaats waar Geoff Berner vandaan komt. Hij heeft bij die gelegenheid zijn eigen olympische hymne gemaakt: Official Theme Song For The 2010 Vancouver / Whistler Olympic Games (The Dead Children Were Worth It). Een blij lied (niet te vinden op een cd, wel gratis te downloaden via zijn site), waarmee hij het probleem aan de kaak stelt dat voor dit soort grote evenementen andere programma's geschrapt worden, in het lied gaat het om het bureau dat de dood van kinderen onderzoekt. En gezien het huidige rookverbod is zijn lied No Tobacco, over het roken van marihuana zonder tabak, zelfs actueel, al schreef hij het ongeveer een jaar geleden.
Deze middag stelt Geoff Berner vooral zijn jongste cd, Klezmer Mongrels (een 'mongrel' is een bastaardras) voor, die met voorgangers Whiskey Rabbi en The Wedding Dance Of The Widow Bride een trilogie vormt. Daarop speelt hij samen met een violist en een percussionist, bij solo optredens neemt Berner alleen zijn accordeon mee. Daarmee produceert hij klezmerklanken die bedoeld zijn om zijn teksten te onderstrepen, hij speelt niet melodieus, eerder in een punkachtige stijl. Af en toe is het rauw en soms heeft het zelfs een hoog koninginnedag-gehalte, waarbij je bijna gaat vermoeden dat ie nog geen minuut les heeft gehad. Kritische teksten en verhalen, gezongen met een ietsje rauwgerande stem, daar hou ik van. Geoff Berner doet dat op originele wijze, brengt klezmer met een bite, bestaand uit inktzwart cynisme, en tegelijk krijg je het gevoel dat ie wel degelijk betrokken is. Dit is folk in een eigentijds jasje.
Geoff Berner is komende week nog te zien in:
17 november 2008 Luik (B) - "Cafe Le Surlet"
18 november 2008 Amsterdam - Nieuwe Anita
20 november 2008 Haarlem - Patronaat
21 november 2008 Vaals - 't Vereinhoes
22 november 2008 Middelburg - Kaffee 't Hof